Robles sobre els exmilitars del xat: "No mereixien haver dut uniforme"

El cap de l'Estat Major de la Defensa ha emés un comunicat en què critica l'actitud dels exmilitars.

Uniforme d'un membre de les forces armades
Uniforme d'un membre de les forces armades

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha afirmat que els militars retirats que han enviat cartes al rei criticant el govern espanyol i amb expressions en defensa del franquisme en un xat "són persones que no mereixien haver portat l'uniforme".

En una entrevista a la Cadena SER, Robles ha apuntat que els protagonistes d'aquestes expressions són militars jubilats que no representen les forces armades i que, en algun cas, van abandonar l'exèrcit fa 40 anys per a anar-se'n a treballar a línies aèries privades. "Estan atribuint-se ser representants no sé molt bé de qui amb un xat i unes cartes que avergonyeixen qualsevol demòcrata", ha dit la ministra.

Dijous, Robles denuncià a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid la informació publicada d’un xat d’exmilitars en què un dels participants es referia a l’afusellament de 26 milions d’espanyols.

Els militars en actiu, ha dit la ministra, tenen un "compromís clar i obert amb els valors constitucionals". "No sé per què hi ha aquest interés a voler posar sempre el cognom de franquistes a les forces armades", ha afegit. En aquest sentit, ha lamentat que Vox intente "patrimonialitzar" les forces armades, que són de tota la ciutadania, ha indicat.

El Jemad ha emés un comunicat de repulsa

D'altra banda, Robles ha celebrat el comunicat que ha publicat aquest divendres el cap de l'Estat Major de la Defensa (Jemad), el general de l'Exèrcit de l'Aire, Miguel Ángel Villarroya, en què afirmava que les expressions dels exmilitars en el xat fan mal a les forces armades, però no les representen.

Villarroya, ha manifestat que els militars retirats que han enviat cartes al rei en què criticaven el govern amb expressions de suport al franquisme en un xat danyen a les forces armades (FAS) però no les representen.

"Aquests dies hem sigut testimonis d'alguns comunicats de personal en situació de retir que, en haver perdut la condició de militar, no tenen limitats ja els seus drets", com ara l'expressió pública d'opinions polítiques, indica.

El Jemad aclareix que "les opinions d'aquestes persones no poden considerar-se representatives del col·lectiu del qual formaven part abans, sinó que han de veure's com a opinions de ciutadans particulars, d'altra banda, amb dret a expressar el que consideren".

Recorda que el "bon fer" de les forces armades, "avalat per un purificat esperit de servei i per innombrables operacions militars en territori nacional i a tot el món, ha portat al fet que siga consistentment una de les institucions millor valorades per la nostra societat". "Aquest servei i aquestes operacions han causat, per desgràcia, molts sacrificis mentre es garantien la seguretat i llibertat de tota la ciutadania", afirma. I recalca: "La Constitució és la norma que els militars hem jurat o promés defensar i la que inspira totes les nostres actuacions".

També et pot interessar