Robles demana explicacions al Jemad per haver-se vacunat quan no li tocava

Estat Major de la Defensa argumenta que tant Villarroya com els altres generals reberen la primera dosi per la seua edat.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, i el Cap de l'Estat Major de la Defensa, el general Miguel Ángel Villarroya
La ministra de Defensa, Margarita Robles, i el Cap de l'Estat Major de la Defensa, el general Miguel Ángel Villarroya / EuropaPress

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha demanat explicacions al Cap de l'Estat Major de la Defensa (Jemad), el general Miguel Ángel Villarroya, pel fet que se li haja administrat la vacuna de la Covid, tant a ell com a altres caps de l'Estat Major de la Defensa (EMAD).

Així ho ha afirmat arran de la informació avançada per El Confidencial Digital, que assenyalava que tant el general Villarroya com altres generals de l’EMAD ja havien rebut la primera dosi de la vacuna. L'organisme justifica el fet, i diu que els tocava, per edat, seguint el pla de vacunació establit per la Subsecretaria de Defensa.

"El Ministeri de Defensa té un pla de vacunacions coordinat amb el Ministeri de Sanitat", ha informat Robles, que ha afegit que al llarg del dia Villarroya li farà arribar aquest informe sobre les vacunacions en l’EMAD. "En funció del que diga l'informe, veurem", ha assegurat, per a defendre tot seguit que "l’EMAD treballa sempre amb moltíssim rigor a l’hora de coordinar les operacions".

Robles ha indicat que al Ministeri de Defensa "no s'ha vacunat a ningú", perquè se segueixen els mateixos criteris que per als civils, i que les vacunes dels hospitals militars de Madrid i de Saragossa s'administren d'acord amb els plans d’aquestes comunitats autònomes.

En el cas de l'Hospital Gómez Ulla de Madrid, ha indicat que ahir es va parar la vacunació, la qual cosa li "preocupa", mentre que en el centre sanitari de la capital aragonesa marxa a bon ritme.

En el cas de les vacunacions en l’EMAD, Robles ha indicat que ella no ha pres les decisions de quins grups se les administren primer, perquè desconeix "com s'estava desenvolupant aquest pla de vacunació".

L’EMAD és l'òrgan que s'encarrega de les operacions de les Forces Armades, tant les missions en l'exterior com les que es desenvolupen a Espanya de manera permanent.

Segons fonts de l’EMAD, efectivament se li va administrar la primera dosi al Jemad, així com al general de divisió, Francisco Braco, encarregat de coordinar totes les missions com a comandant del Comandament d'Operacions, i també al cap de l'Estat Major Conjunt, Fernando García González-Valerio. Les fonts oficials han justificat aquest fet i han dit que, per edat, els corresponia la vacuna, una vegada que ja s’havia administrat als sanitaris militars, en primer lloc, i als militars que se n’havien d’anar a una missió, després.

El procés de vacunació de les Forces Armades, detallen, és independent del que se segueix per a la resta de la societat. En el cas de l’EMAD, el tercer grup que les ha rebudes és el dels efectius, tant militars com civils, que participen, dirigeixen, coordinen o planifiquen les operacions.

Dins d'aquest grup, justifica l’EMAD, es reparteixen primer tenint en compte, principalment, l'edat, raó per la qual s'han administrat als generals, que solen ser majors, però també a altres militars i civils d'altres rangs, incloent el personal de tropa, l'escala més baixa. A part de l'edat, s'ha tingut en compte també que les vacunes es repartisquen entre totes les escales i entre els diferents organismes que treballen en les operacions militars.

També et pot interessar