Roben un calze del segle XVII de l’església de la Mercé de Borriana

La peça té un valor històric especial i només eixia de la caixa forta per a ocasions puntuals.

Església de la Mercé de Borriana
Església de la Mercé de Borriana

L’església de la Mercé de Borriana ha patit el robatori d’una de les propietats més valuoses: un calze del segle XVII que, juntament amb els diners de la col·lecta de la setmana, els han furtat forçant una caixa forta.

Els responsables d’aquest robatori van forçar l’entrada de la sagristia i, posteriorment, van rebentar la caixa forta on es trobava aquesta peça que, com ha explicat el vicari Samuel Torrijo, només s’utilitza per a ocasions puntuals i en dies de culte especial, pel seu valor històric.

I és que, a més de ser preat pel material de què està fet, ja que és un calze de plata i plata sobredaurada, aquesta joia litúrgica ha estat lligada a l’església des del segle VII, quan un frare mercedari la va donar a l’orde, i és una de les poques en aquest temple que ha sobreviscut a l’espoli dels conflictes bèl·lics ocorreguts des d’aleshores.

Les inscripcions gravades en la seua superfície: ‘‘soc del convent de la Mercé de Borriana’’ juntament amb el nom del frare i l’any en què es va donar, dificulten la seua possible col·locació en el mercat d'antiguitats, però, com han explicat des de la confraria, en ser d'un material valuós hi ha el temor que el fonen per a vendre’l.

A més del calze, en el robatori s’han forçat els cofres encastats a les parets del temple, utilitzats antigament per a les ofrenes, tot i que ara ja no es gasten, i s’ha forçat el santíssim, el sagrari on hi havia més copes i utensilis utilitzats per a les misses, que no s’han emportat.

Torrijo ha lamentat ‘‘que accions com aquesta succeïsquen en els nostres dies en llocs de culte’’, i ha fet una crida a la població per a intentar que el calze torne a casa.

També et pot interessar

stats