El risc de ludopatia és tres vegades més alt en adolescents, segons un estudi valencià

Una enquesta de la Universitat de València revela que el 57% d'escolars entre 15 i 19 anys ha apostat alguna vegada.

El risc de ludopatia és tres vegades més alt en adolescents, segons un estudi valencià
El risc de ludopatia és tres vegades més alt en adolescents, segons un estudi valencià

Una estudi de la Universitat de València amb una mostra de més de 7.000 estudiants valencians entre 15 i 19 anys revela que el 57 per cent ha jugat alguna vegada i que un de cada cinc ho fa de manera habitual. Segons dades del metge psiquiatre Augusto Zafra, el risc de ser ludòpata entre els adolescents triplica el dels adults.

Des de fa aproximadament 10 anys, internet ha contribuït a aquesta situació, aportant estimulacions molt intenses i potencialment addictives per a les quals els cervells dels més joves no estan preparats. Aquestes variables són molts complexes i estan relacionades amb els següents factors: webs atractius, l'absència de sensació de pèrdua patrimonial i l'equiparació de l'atzar amb la superació personal.

Davant aquesta situació, el doctor Zafra ha llançat una sèrie de recomanacions per a previndre la ludopatia entre adolescents. Així, el psiquiatre recomana tindre informació del que és la malaltia addictiva i la ludopatia; facilitar la comunicació eficaç amb l'adolescent; minimitzar al màxim la presència del joc en l'entorn familiar; l'ús racional d'accessibilitat a internet; fomentar alternatives d'oci saludable i amb grups d'iguals, i la supervisió silenciosa i de baixa expressivitat emocional familiar.

L'expert aconsella observar en l'adolescent canvis de caràcter, absències en classe, abandó de les activitats saludables habituals, canvi d'amistats o l'aparició de despeses injustificades.

Un altre aspecte fonamental, segons Zafra, és la identificació de problemes psicològics o símptomes psiquiàtrics que poden actuar com a factor precipitant i mantenidor de l'addicció. La patologia dual, o patologies que coincideixen amb conductes addictives, està present en el 80 per cent dels casos. Entre elles es troben els trets de personalitat disfuncional, impulsivitat, baixa autoestima, depressió o antecedents de TDAH, ha conclòs l’expert.

També et pot interessar

stats