Els rics contaminen més, però les conseqüències les pateixen els pobres

Un informe d’Oxfam presentat en la Cimera del Clima revela que l’augment de les temperatures accentua les desigualtats entre països i rendes.

La boira tòxica oculta l'eixida del sol a la contaminada Bangkok, la capital de Tailàndia (Reuters)
La boira tòxica oculta l'eixida del sol a la contaminada Bangkok, la capital de Tailàndia (Reuters)

Els països de renda alta, en els quals viu una de cada sis persones del món, entre ells Espanya, emeten 44 vegades més CO2 que els menys desenvolupats, segons un informe d’Oxfam Intermón que s’ha donat a conéixer en la Cimera del Clima de Madrid (COP25).

Des de 1960, la meitat del diòxid de carboni expulsat a l’atmosfera procedeix d’un país industrialitzat membre de l’OCDE, mentre que el grup de països denominats per Nacions Unides com a països menys desenvolupats –els 47 estats més pobres del planeta i amb menor desenvolupament humà– només és responsable d’un 0,8% de les emissions totals.

El treball també adverteix que les llars més riques d’Espanya contaminen dues vegades més que els més pobres i alerta que la desigualtat extrema i l’emergència climàtica mantenen una estreta relació: mentre els rics són els que mes CO2 generen, són els més vulnerables els que pateixen majors impactes a causa de la seua menor capacitat financera d’adaptació.

Els països freds creixem més ràpid que els càlids

L’informe recorda que huit dels deu països més afectats per fenòmens meteorològics extrems són de renda baixa o mitjana baixa, entre ells Somàlia, el Txad, Eritrea i la República Centreafricana. 

Emfatitza a més que el canvi climàtic està accentuant les desigualtats entre països i cita un estudi de la Universitat de Stanford que apunta com l’augment de la temperatura global ha accelerat el creixement econòmic dels països freds, però ha ralentit el dels països càlids.

El transport aeri en el punt de mira

Això s’evidencia per exemple en el transport, tant entre països, com dins dels estats. Per exemple, el 10% més ric de les llars espanyoles multiplica 3,3 vegades les emissions en transport del 10% més pobre. L’informe destaca l’ús de jets privats. En la pròxima dècada , les multinacionals i els “súper rics” hauran adquirit uns 7.600 jets privats nous, cada passatger dels quals “cremarà 40 vegades més diòxid de carboni que el d’un vol regular”.

Davant aquesta situació i tenint en compte que l’augment de les temperatures ha superat les previsions inicials, Oxfam ha demanat els representants dels 197 països reunits a Madrid compromisos addicionals per a aconseguir reduir les emissions i limitar el calfament global a 1,5 graus i que “l’equitat i la reducció de les desigualtats en emissions i vulnerabilitat estiguen en centre del debat de qualsevol decisió a prendre”.

També et pot interessar

stats