Ribó planteja menys IBI i més ajudes per a “compensar” els veïns de Pinedo

El veïnat assegura que les mesures “no són suficients” i que volen una compensació econòmica.

La planta de Pinedo, en una imatge d'arxiu
La planta de Pinedo, en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat que estudien si és possible una rebaixa de l'impost de béns immobles (IBI) als veïns de Pinedo, així com ajudes de regeneració urbana per a “compensar” les molèsties i les pèrdues patides durant 40 anys per la depuradora.

Ribó ha assegurat abans del ple d'aquest dijous que es tracta d'iniciatives “incipients” i que no sap si es podran aplicar, però ha destacat que estan buscant solucions amb la Conselleria de Medi Ambient que eviten el tancament de la depuradora).

El portaveu dels veïns de Pinedo, Jaume Chornet, ha donat la benvinguda a aquest tipus de mesures, però ha assegurat que “no són suficients”. Així mateix, ha criticat que després de “quasi mil dies amb la sentència ferma a la mà”, la qual obliga a la clausura de la infraestructura, pretenen demanar-ne l'execució i reclamar compensacions econòmiques a “40 anys de ruïna”. Així mateix, els veïns han reclamat l'“execució forçosa” de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de València després de més de dos anys.

El tribunal va donar deu dies a les administracions per a presentar les al·legacions i explicar com es tancarà la depuradora, el termini dels quals conclou aquest divendres a les tres de la vesprada.

La conselleria invertirà 25 milions

La conselleria ha confirmat que aquest dimecres va presentar el seu escrit, en el qual explica que l'Entitat de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), que gestiona la depuradora, invertirà 25 milions per a aplicar mesures correctores per les olors, sorolls i emissions per la depuradora, així com el trànsit pesat. Igualment, al·leguen que el pla especial necessari en aquest tipus d'instal·lacions, del qual manca la depuradora, està “a punt d'avaluació ambiental” per a reparar aquesta deficiència.

Les mateixes fonts han assenyalat que també destaquen els perjuís d'un eventual tancament de la depuradora, i han recordat que a qui han demanat aquesta clausura és a l'Ajuntament. No obstant això, Ribó ha indicat que la depuradora, depenent de l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi) i gestionada per Epsar, “no depén directament de l'Ajuntament” i el seu tancament correspondria a Emshi i no a l'Ajuntament.

A més dels 25 milions, l'alcalde ha destacat que el Pla d'Acció Territorial de l'Horta “alçarà totes les suspensions de llicències”, una de les reivindicacions veïnals. “També treballem en algun tipus de rebaixa de l'IBI, cosa que no sabem si és possible, i ajudes per a la rehabilitació d'habitatges, com a compensació als inconvenients patits”, ha conclòs.

Després de conéixer aquestes iniciatives, Chornet ha assegurat que actualment no tenen constància de res, i ha criticat que ningú s'ha posat en contacte amb els veïns des de l'última reunió fa un mes. “Seria vist amb bons ulls que ens rebaixen l'IBI i ens donen ajudes per a rehabilitar les cases, però no és suficient”, ha assegurat, a banda de recordar el que volen és “una compensació econòmica, perquè són 40 anys de ruïna”.

També et pot interessar