Ribera admet que la llum pujarà un 25% enguany però rebutja fixar preus màxims

La ministra de Transició Ecològica defensa que el govern ha actuat amb agilitat i es mostra oberta a una comissió d'investigació

Ribera, aquest dilluns, al Congrés dels Diputats
Ribera, aquest dilluns, al Congrés dels Diputats / Jesús Hellín (Europa Press)

La ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera ha descartat una intervenció pública per a fixar preus màxims o mínims en el mercat majorista de la llum, tal com li demana el seu soci de coalició, Unides Podem. Al respecte, Ribera ha subratllat que existeix una "prohibició expressa" en el dret comunitari per a fixar preus en els mercats majoristes, establir preus màxims o mínims i també l'obligació d'aplicar preus marginals.

"Aquest govern mai impulsarà l'adopció de mesures que sabem per endavant que són frontalment contràries al dret comunitari", ha dit.

La ministra ha donat suport, en la seua compareixença en una comissió extraordinària al Congrés dels Diputats, a la proposta de crear una comissió per a estudiar les causes de les constants pujades del preu de la llum, una idea que fa una setmana van plantejar Més País-Equo, Compromís i Nova Canàries. Ribera ha admés durant la seua intervenció que aquesta situació de successius màxims històrics en el preu de la llum respon a "qüestions complexes per a les quals és fonamental tenir un diagnòstic correcte". En aquest sentit, ha apuntat que els clients sotmesos a una tarifa regulada patiran enguany un increment d'un 25,8%.

La ministra, en qualsevol cas, ha defensat que el govern ha actuat amb "agilitat" davant l'encariment del preu de l'electricitat. I en eixe context, ha recordat que el govern va suspendre l'impost del 7% per a la producció de l'energia elèctrica per al tercer trimestre, i que s'ampliarà fins a finals d'any, i amb la reducció del 21% al 10% en l'IVA fins a finals d'any.

Al llarg de la seua compareixença, ha descartat una intervenció pública per a fixar preus màxims o mínims en el mercat majorista, tal com li demanda el seu soci de coalició, Unides Podem. La ministra ha recordat que el dret comunitari prohibeix la fixació de preus en el mercat majorista. Sí que ha dit que, en tot cas, el govern donarà "batalla política" a Brussel·les per a aconseguir mecanismes amb els quals rebaixar la factura d'electricitat als consumidors, encara a costa dels beneficis de les companyies.

Ribera ha contextualitzat, al llarg de la seua intervenció, que l'electricitat està en un moment de transició en tot el món. La ministra, en qualsevol cas, ha assegurat que les companyies elèctriques no han mostrat "en absolut empatia social" i ha confiat que aquest comportament "es vaja corregint".

D'altra banda, un altre ministre del govern d'Espanya ha parlat del preu de la llum. Alberto Garzón, ministre de Consum, ha assegurat que el govern està fent "tot el que és a la seua mà" en relació amb la pujada en la factura de la llum, i continuarà fent-ho, perquè, segons ha dit aquest dilluns, "aquesta és la línia mestra que ha marcat el president del govern i tots els ministres". Garzón ha respost d'aquesta manera en ser preguntat per les mesures que adoptarà el govern davant l'encariment de la factura de la llum després d'eixir de la reunió que ha mantingut amb la junta directiva de la Federació Espanyola de Jugadors d'Atzar Rehabilitats, un dia abans que entre en vigor la totalitat del reial decret que limita la publicitat sobre el joc.

També et pot interessar

stats