La Ribera Alta digitalitza el patrimoni per a fer-lo més universal

La Mancomunitat estrena un repositori web per a conservar els elements orals, històrics i mediambientals significatius de la comarca.

Recreacio 3D del Pont del Rei de Gavarda en el web riberana.manra.org
Recreacio 3D del Pont del Rei de Gavarda en el web riberana.manra.org / Mancomunitat de la Ribera Alta

Recreacions en tres dimensions de les joies del patrimoni de la Ribera Alta, narracions sonores amb les variants locals de cada municipi, recorreguts virtuals pels principals espais naturals o vídeo 360 que ofereixen una experiència immersiva de representacions populars com la muixeranga. Són alguns dels elements que s'han començat a digitalitzar en el marc de Riberana, un projecte europeu amb participació de la Mancomunitat de la Ribera Alta, que aspira a fer més accessible i universal el patrimoni natural i cultural de la comarca.

Els resultats de la primera fase del programa Interreg Europe Cd-Eta es poden visitar en el web riberana.manra.org i són fruit de la faena de digitalització del recentment creat departament de patrimoni de la Mancomunitat. Els elements que mostra són multimèdia i hipertextuals, poden vincular-se entre si i permeten afegir informació a diferents nivells. El web és accessible en quatre idiomes: valencià, castellà, anglés i francés.

Les primers digitalitzacions estan distribuides en cinc categories, sota criteris científics i de promoció turística. A través del portal web els visitants ja poden fer un recorregut virtual pel Paratge de la Murta (Alzira), el Museu valencià de la Festa (Algemesí), diverses torres àrabs a la comarca (Torre Mussa i de la plaça, a Benifaió, Castell de Montroi i Castell d’Alèdua, a Llombai, i la torre Racef d’Almussafes), el Pont del Rei de Gavarda o el tram del riu Xúquer epr Sumacàrcer. Així mateix, el portal ofereix una experiència multimèdia amb el llibre “La Ribera: Imatge i Territori” o el patrimoni sonor dialectal que es recullen en l'interactiu 'Les Veus d’Una Ribera'.

El catàleg, que inclou també vídeos 360, documents i galeries fotogràfiques, anirà creixent de manera gradual en els pròxims mesos. Amb aquest objectiu la Mancomunitat i l’Ajuntament d’Alzira han signat un conveni de col·laboració que pemetrà la digitalització de elements signficatius del patrimoni alzireny.

Riberana és fruit d'Interreg Europe Cd-Eta, un projecte de conservació digital finançat per la Unió Europea que té per objectiu la digitalització del patrimoni de les regions per a significar el seu valor cultural i com a reclam turístic.

També et pot interessar

stats