Riba-roja busca dos veïns afusellats en la Guerra Civil Espanyola a les fosses comunes del Villar

Amadeo Bellver Mas i José Bigorra Pedrós van ser assassinats i soterrats entre el final d'abril i l’inici de maig del 1939.

Treballs d'exhumació a les fosses de Paterna
Treballs d'exhumació a les fosses de Paterna

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria busca els cossos de dos veïns que van ser afusellats i soterrats en fosses comunes del Villar, a la comarca dels Serrans, a la fi de la Guerra Civil. Les famílies dels desapareguts pretenen traslladar-ne les restes al cementeri de Riba-roja.

Amadeo Bellver Mas i José Bigorra Pedrós van ser assassinats i soterrats entre el final d'abril i l’inici de maig del 1939. Els testimonis dels supervivents de l'època ratifiquen que en una d’aquestes setmanes hi hagué fins a 142 penes de mort, entre les quals destaquen l'afusellament de 19 persones en una sola jornada.

Entre aquestes persones afusellades es trobaven aquests dos veïns de Riba-roja de Túria, que havien estat tancats durant anys en una presó de Llíria. Des d'allí els van traslladar al Villar per a matar-los i després soterrar-los a les fosses comunes.

La primera de les prospeccions, efectuada amb una subvenció de la Diputació de València, no ha tingut èxit a l’hora de localitzar els cossos. Pròximament s’hi realitzarà una segona prospecció, ja que es creu que les restes poden estar en aquests terrenys, d'acord amb els testimonis de l'època.

Pel que sembla, les persones afusellades al Villar procedien de diversos municipis valencians. Les primeres investigacions situen les fosses comunes en algunes àrees situades a prop del cementeri municipal.

Un dels dos veïns de Riba-roja executats va aconseguir fer arribar a la seua família una carta de comiat "molt emotiva". La va introduir en una caixa de caramels i va aconseguir que passara desapercebuda fins a arribar a la destinació final.

Els estudis de les dades històriques aportades pels supervivents de l'època fixen en centenars els cossos que es poden trobar en alguns camps del terme municipal del Villar. Els testimonis orals, juntament amb les fotografies de l'època i diaris escrits per particulars, han sigut essencials per a arreplegar tota la documentació dels fets que van patir aquests dos veïns de Riba-roja de Túria.

També et pot interessar

stats