Reyes Martí dispara la mascletà més reivindicativa

El fum morat i les salves negres han commemorat la lluita feminista i les víctimes de la violència masclista.

Muntatge de la mascletà

València està en falles i aquest divendres viu una de les cites més especials amb la pirotècnia. Com cada 8 de març, en el Dia Internacional de les Done, la coetera Reyes Martí és l'encarregada de disparar la mascletà, que enguany ha convertit en el seu espectacle més reivindicatiu del feminisme.

Amb 18 anys sense faltar a la plaça de l'Ajuntament de València i després de dos oferint el seu saber fer durant la setmana gran, enguany torna al 8M, com ella mateixa ha explicat, amb "la mascletà més especial, reivindicativa i combativa de la nostra trajectòria".

I és que, a més del muntatge tradicional, que compta amb 3.000 trons finals i més de 140 kg de material pirotècnic, la disparada s'inicia amb una columna de fum morat en homenatge a "totes les dones i els homes que lluiten des del terra", seguida de 40 segons amb trons de color negre, a manera de salves, per a commemorar les víctimes de la violència masclista "que des del més alt ens veuen".

Després del so de quatre xitxarres, un silenci és el preludi dels volcans amb xiulits, replicats per xiulits amb diferents sonoritats, que simbolitzen els crits de la societat, "la lluita de dues veus per trencar el mutisme anterior", i a partir d'aquest moment el cos i el terratrémol final prenen vida pròpia per a fer vibrar el públic de la manera "més emotiva que hem creat en la nostra història".

Reyes Martí, dona, coetera i pionera que ha trencat motles, assegura que podria haver fet una mascletà normal, però ha decidit fer-la simbòlica perquè per a ella el huit de març és un dia molt especial "i més encara amb la situació que estem vivint actualment", i perquè València "és festa, és mascletà i és soroll, però també és reivindicativa, i n'hem de ser conscients".

La catedral de la pólvora torna a escoltar el famós "senyora pirotècnica" que tant agrada als fallers i falleres com a excepció puntual al predominant "senyor pirotècnic" i aquesta vegada, a més, amb molt de significat.

 

 

També et pot interessar

stats