Retiren dues xàrcies il·legals quilomètriques que han danyat colònies de coral a Alacant

Les persones infractores podrien haver de pagar sancions de fins a 60.000 euros

 

Imatge del coral afectat per les xàrcies
Imatge del coral afectat per les xàrcies / Guàrdia Civil / Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació

La Guàrdia Civil i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació han localitzat i han retirat de la mar al cap de l'Horta, al terme municipal d'Alacant, dues xàrcies de pesca de grans dimensions, una de vora un quilòmetre.

L’actuació, part del Pla Anual de Control Integral d'Activitats Pesqueres 2022, ha pogut retornar a la mar, a quasi quatre milles nàutiques de la costa, alguns exemplars d'espècies que hi havien quedat atrapats. Les xàrcies han danyat algunes colònies de coral, segons un comunicat conjunt de la Benemèrita i el ministeri.

Una de les xàrcies localitzades a Alacant
Una de les xàrcies localitzades a Alacant / Guàrdia Civil / Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació

Encara s’investiga l'origen d'aquesta troballa i no es descarta que es puga localitzar les persones infractores, que podrien rebre a sancions de fins a 60.000 euros.

La xàrcia de vora un quilòmetre de llargària va ser localitzada el passat 9 de juliol i no tenia les marques reglamentàries que serveixen per a identificar a qui pertanyen. A més, contravenia la prohibició d'usar-les fora de l'horari establit.

Una de les espècies atrapades en les xàrcies i que es va tornar al seu hàbitat natural
Una de les espècies atrapades en les xàrcies i que es va tornar al seu hàbitat natural / Guàrdia Civil / Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació

Entre les espècies atrapades destaquen llamàntols (Homarus gammarus), escórpores (Scorpaena scrofa) i mantes (Mobula birostris), que van poder ser retornades a la mar.

Posteriorment, el dia 11 de juliol i continuant amb l'anterior actuació, agents i inspectors van localitzar i van retirar una nova xàrcia de característiques similars a l'anterior, però aquesta vegada de 750 metres de longitud aproximadament.

Després de retirar-la de la mar, van trobar atrapats diversos exemplars de rajades comunes (Rajidae), besucs (Pagellus bogaraveo), llucets (Merluccius merluccius) i diversos tipus de coral, els quals també van ser retornats al seu hàbitat.

La Guàrdia Civil ha iniciat una investigació per aclarir la titularitat d'aquest ormeig de pesca, així com la responsabilitat que puga comportar, ja que a més d'utilitzar les xàrcies de fons sense cap classe de marques i identificació com estipula la normativa europea, tampoc han complit la normativa estatal en referència al temps màxim que poden ser utilitzades.

Aquesta modalitat de pesca il·legal, a més de comportar una competència deslleial respecte als pescadors que compleixen la llei, també va en contra de la normativa europea sobre la política pesquera comuna.

La Benemèrita recorda que aquest tipus de pràctica pot causar un greu impacte ambiental sobre els recursos i ecosistemes marins, presentar un enorme risc per a la navegació i ser un perill per a banyistes i submarinistes.

També et pot interessar

stats