Les restriccions que suspenen l'oci nocturn a la Comunitat Valenciana duraran 21 dies

La prohibició de fumar en el carrer sense distància mínima s'estén a platges i tancaran discoteques, bars de copes, sales de ball i karaokes.

La prohibició de fumar en el carrer sense distància mínima s'estén a platges i tancaran discoteques, bars de copes, sales de ball i karaokes.
La prohibició de fumar en el carrer sense distància mínima s'estén a platges i tancaran discoteques, bars de copes, sales de ball i karaokes.

Les restriccions anunciades el passat divendres pel Ministeri de Sanitat i acordades per unanimitat amb les comunitats autònomes per a intentar frenar l'expansió de la Covid-19 i controlar-ne la transmissió duraran 21 dies naturals a la Comunitat Valenciana i entraran en vigor aquest dimarts, segons ha anunciat aquest dilluns la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló.

Entre aquestes restriccions, destaca la suspensió de l'oci nocturn, el que suposa el tancament de les discoteques, les sales de ball, els bars de copes i els karaokes. Els establiments d'hoteleria i restauració hauran d'abaixar la persiana a la una de la matinada, com a tard, i no podran acceptar més clientela a partir de la mitjanit. Dins s'ha de garantir sempre la distància de metre i mig entre taules o agrupacions de taules, que podran estar ocupades com a molt per deu persones.

La prohibició anunciada pel Ministeri de Sanitat de fumar a la via pública quan no es puga mantindre la distància interpersonal de dos metres s'estén també a les platges a la Comunitat Valenciana. Tampoc es podrà fumar a les terrasses. La mesura afecta tant cigarrets com qualsevol altre dispositiu d'inhalació de tabac.

Així mateix, també queden suspeses les visites a les residències de persones majors i als centres de tractament d’addiccions així com les activitats multitudinàries, de més de 400 persones, hauran de comptar amb una autorització prèvia de Salut Pública. Seguint l’acord amb Sanitat, i tot i que inicialment a la Comunitat Valenciana no es contemplava així, es faran PCR als usuaris que ingressen a les residències de majors de la Comunitat Valenciana -com a molt 72 hores abans- i a tots els treballadors sociosanitaris que s’incorporen a aquests centres per primera vegada o després d’un permís.

La nova normativa de la Generalitat, que serà publicada aquest dimarts, també establirà quin tipus de falta implica l’incompliment de cada prohibició -lleus, greus i molt greus-, així com quines forces de seguretat queden habilitades per a tramitar-ne les multes.

A més d’aquestes limitacions que s’aplicaran a tot el territori valencià, en el cas de la ciutat de València també es limiten a deu persones -cinc menys de les inicialment anunciades- les que poden assistir a les reunions de familiars o amics. Segons ha concretat Barceló, les limitacions establides a la ciutat de València continuaran vigents una vegada expiren les restriccions establides pel ministeri.

Les noves limitacions afecten, especialment, el sector de l'oci i les reunions socials, que han estat en el punt de mira de les autoritats sanitàries com a potencial focus de contagi i origen d'una part important dels brots sorgits després de l'estat d'alarma, el passat 21 de juny. Segons la titular de Sanitat Universal, les mesures que entren en vigor aquest dimarts estan orientades a “arribar a setembre en uns nivells de control de la pandèmia raonables” al territori valencià.

Mesures condicionades pels territoris en pitjor situació

Els propietaris dels locals d’oci defenen que les noves restriccions no ajudaran a eixir de la crisi i, en molts casos, els obligaran a tancar definitivament. Per això amenacen d'anar als tribunals si cal. La consellera Barceló s’ha adreçat a ells durant la roda de premsa: “Hauran de complir l’acord que hem adoptat amb el Ministeri. No he de dir-li al sector el que ha de fer o no ha de fer, això excedeix de la meua competència”, aclaria.

En aquest sentit, la consellera ha explicat que la Comunitat Valenciana acudia al Consell Interterritorial de Sanitat, on les autonomies i el Ministeri de Sanitat van acordar les noves limitacions, amb la proposta de reduir els horaris dels llocs d’oci i l’hoteleria, com efectivament va anunciar dijous passat, però donat que altres comunitats demanaven el tancament d’aquests establiments, finalment es va considerar acordar aquesta segona proposta.

La responsable de la sanitat valenciana ha afirmat que els acords adoptats amb la resta d’autonomies pretenen controlar la pandèmia en aquelles zones “on hi ha més brots o als llocs on n'hi ha més risc”. Per aquesta raó, tot i que la realitat de la pandèmia és “molt distinta en cada comunitat”, cal “homogeneïtzar les mesures, sobretot tenint en compte les comunitats amb més contagis”.

També et pot interessar

stats