Les restriccions que el Ministeri de Sanitat aplicarà per a les grans ciutats amb més incidència de coronavirus

Deu de les onze ciutats amb més incidència estan a la Comunitat de Madrid.

Imatge d'una reunió entre el Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid
Imatge d'una reunió entre el Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid / EFE

El Consell Interterritorial de Sanitat ha aprovat aquest dimecres mesures coordinades en totes les ciutats de l’Estat que superen una incidència de més de 500 casos per cada 100.000 habitants.

El text del govern espanyol inclou onze mesures i dues recomanacions. Aquestes són algunes:

Limitació del contacte social amb l’excepció d’assistència a centres sanitaris, compliments d'obligacions laborals, assistència a centres educatius, retorn al lloc de residència habitual, assistència a cura de majors i persones dependents, desplaçament a entitats financeres que no puguen ajornar-se, actuacions requerides per òrgans judicials o notarials, renovació de permisos i documentació oficial, realització d'exàmens i proves, per causa de força major o justificada.

Reunions familiars i socials limitades a 6 persones excepte en el cas de convivents o activitats laborals i institucionals.

Hoteleria. Els comerços hauran de tancar a les 22:00 hores; i els bars, restaurants i cases d'apostes a les 23:00 hores sense poder acceptar clients una hora abans del tancament. A més, s'elimina la possibilitat de consumir en les barres i es fixa un màxim d'aforament del 50% en terrasses i interiors dels locals.

Vetlatoris i esglésies. Els vetlatoris seran d'un màxim de 15 persones. Les esglésies tindran un màxim d'aforament del 30% i la resta d'establiments un màxim del 50%.

Gimnasos i parcs infantils. Els parcs infantils tancaran per complet. Els gimnasos hauran de reduir el seu aforament al 50% en interior i al 60% en exterior. La pràctica esportiva en grup haurà de ser d'un màxim de 6 persones, excepte en els casos de pràctiques federades i competicions d'àmbit estatal.

Quines són les condicions per a poder establir les mesures?

Perquè les autoritats puguen dur a terme les restriccions que es volen imposar, els municipis han de complir una sèrie de condicionants.

Ciutats de més de 100.000 habitants. En primer lloc, s'ha de considerar una ciutat amb una població considerable. Per això, han escollit les ciutats de més de 100.000 habitants. A Espanya actualment hi ha 63 poblacions que compleixen els requisits. La primera és Madrid, amb uns 3.266.000 habitants, i l'última la basca Barakaldo, amb poc més de 100.000. A la Comunitat Valenciana només València, Alacant, Elx i Castelló tenen més de 100.000 habitants.

Incidència acumulada. El Ministeri de Sanitat estima que una incidència preocupant de casos amb la qual es necessiten unes mesures restrictives concretes ha de ser la que supere els 500 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta taxa s'hauria de calcular respecte als últims catorze dies.

Positivitat superior al 10%. Un altre dels aspectes que cal tindre en compte per a establir les mesures és el percentatge de casos positius entre la població en les proves PCR realitzades. Així, es considera important si els nivells de positius són de més del 10%, és a dir, 10 de cada 100 persones.

UCI a més del 35%. Finalment, l'últim criteri per a determinar una situació alarmant i decretar noves mesures és la quantitat de llits d'unitats de cures intensives (UCI) ocupats. Així, segons el Ministeri de Sanitat, si el percentatge dels llits UCI ocupats per casos de coronavirus fora superior al 35%, podria suposar un problema per a la sanitat d'aquell territori per a poder respondre a totes les necessitats.

La Comunitat Valenciana, fora de perill, de moment

Tot i que la Comunitat Valenciana també està registrant un augment de casos de coronavirus, la incidència acumulada no és tan elevada per a implementar les mesures restrictives que exigeix el Ministeri de Sanitat. Actualment, de les quatre ciutats més poblades, la que més incidència té és Elx amb 142 casos per cada 100.000 habitants, un 8% de positivitat en les proves PCR i un 8% dels llits UCI ocupats amb casos de coronavirus.

Seguida d'Elx es troba Alacant, amb 139 casos, Castelló amb 133 casos i València amb 102 casos per cada 100.000 habitants. En totes es donen les mateixes dades de positivitat i de llits UCI ocupats que a Elx.

També et pot interessar

stats