Les restes de les víctimes afusellades pel franquisme a Monòver van ser remogudes el 1988

La Generalitat estudiarà si queda alguna via legal per a depurar responsabilitats sobre els fets.

L’equip encarregat dels treballs d’exhumació a Monòvar
L’equip encarregat dels treballs d’exhumació a Monòvar / Drakkar

Els treballs d'excavació al cementeri de Monòver amb l'objectiu de recuperar els cossos de 26 víctimes de la repressió franquista van acabar fa uns dies amb la confirmació que les restes d'aquestes víctimes es van remoure el 1988 durant unes obres per a construir nous nínxols al cementeri.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha explicat en un comunicat que "sembla que en aquell moment les màquines que feien les obres van remoure la terra i aquesta contenia les restes dels cossos, que es van traslladar a una zona pròxima a un camí, que després es va asfaltar".

Pérez Garijo ha assenyalat que "encara que ja han passat més de tres dècades, estudiarem si queda alguna via legal per a depurar responsabilitats sobre els fets". "Tristament és habitual trobar-se amb aquesta mena d'actuacions que impedeixen ara les exhumacions", ha apuntat la consellera, que indica que "són conseqüència d'una política funesta respecte de la preservació de la memòria de les víctimes".

Memorial en record de les víctimes

El director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, ha mantingut una reunió amb els familiars de les víctimes, a qui ha traslladat la decepció i el malestar perquè l'excavació, la segona actuació finançada per la Generalitat, no haja permés la recuperació dels cossos.

La Conselleria de Transparència i l'Ajuntament de Monòver han coincidit en la necessitat de dur a terme la instal·lació d'un memorial al cementeri en record de les víctimes. "Treballarem conjuntament perquè hi haja un espai de memòria, perquè els familiars puguen tindre el consol que mereixen, i que no s'obliden els noms de les víctimes", ha anunciat la consellera.

El cementeri de Monòver acollia la fossa de víctimes del franquisme més gran de la comarca del Vinalopó Mitjà. Les fonts escrites assenyalen que els afusellaments tingueren lloc entre el 18 d'octubre i el 5 de desembre del 1939.

També et pot interessar

stats