Les restes humanes que podrien ser de víctimes del Iak-42 ja estan a Espanya

Es tracta d’un fèmur i altres restes que trobaren fa poc en un cementeri turc, a les quals ara hauran de fer proves d'ADN.

La ministra de Defensa rep les restes
La ministra de Defensa rep les restes / Efe

Les restes humanes que s’han trobat en un cementeri prop d’on es va estavellar el Iak-42 a Turquia el 2003, que podrien correspondre a víctimes de l’accident aeri, ja estan a Espanya. En el sinistre van morir 62 militars espanyols. 

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, les ha rebudes aquesta vesprada a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, junt amb el cap de l'Estat Major de la Defensa (Jemad), Fernando Alejandre, i l'ambaixador turc a Espanya, Cihad Erginay, entre altres càrrecs. Es tracta de les restes d’un fèmur que van trobar en el cementeri proper al lloc de l'accident, i de 23 recipients amb mostres humanes que van servir per a fer proves d’ADN.

Per estricte respecte als familiars de les víctimes, la recepció ha sigut privada. Les restes han arribat a Madrid en valisa, procedents de Turquia. Posteriorment, les han traslladades a l’Institut Anatòmic Forense de Madrid, seguint les indicacions del jutjat central d’instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, dirigit per la magistrada María Tardón. Aquest tribunal va obrir diligències a mitjan 2018, quan es va trobar el fèmur en el cementeri.

S’espera que la magistrada ordene que es facen proves d’ADN per a identificar la filiació de les restes. El fèmur es va exhumar aquest dimecres d’un cementeri turc on, pel que sembla, les restes van ser traslladades des d’un altre pròxim localitzat en la localitat de Maçka, prop d’on es va estavellar l’avió.

Va ser en aquest últim cementeri on, segons va confirmar Turquia, van ser enterrats el juliol de 2003, dos mesos després de l’accident, i desenterrats anys després.

També et pot interessar

stats