El restaurant de l'Illa de Benidorm hauran d'assolar-lo d'ací a tres mesos

Fa 60 anys que el negoci d'hoteleria il·legal actua en una zona de domini públic enclavada en un parc natural.

El restaurant de l'Illa de Benidorm hauran d'assolar-lo d'ací a tres mesos
El restaurant de l'Illa de Benidorm hauran d'assolar-lo d'ací a tres mesos

El Ministeri de Transició Ecològica ha ordenat retirar totes les instal·lacions que hi ha a l'Illa: restaurant, terrasses, escales, aljubs, gàbies per a animals i qualsevol altre element vinculat al negoci d'hoteleria, així com el "desnonament de les persones físiques i jurídiques" de la zona. La causa és que el bar no reuneix els requisits legals per a explotar aquest tipus d'activitat. El termini per a fer que l'illot torne a l'aparença de fa 60 anys és de tres mesos. Contra aquesta orde el restaurant va interposar diversos recursos, que van quedar desestimats a finals del 2018.

La Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar explica que ni les empreses que gestionen el negoci ni l'Ajuntament de Benidorm han aportat cap document que valide la llicència d'activitat en l'Illa, que pertany al domini públic maritimoterrestre: una situació irregular que les diverses administracions no afrontaven i que va haver de denunciar l'Associació Costa Blanca Marine. Aquest grup d'empresaris nàutics també comprovaren que hi havia vessaments irregulars de residus orgànics, pels quals el restaurant de l'Illa ha rebut una sanció de 25.000 euros. A més, el Parlament Europeu investigarà aquestes presumptes irregularitats, que podrien vulnerar directives europees de protecció de l'hàbitat.

A banda de l'hoteleria, l'empresa també s'ha dedicat a transportar turistes en vaixell a l'illot, enclavat dins del Parc Natural de la Serra Gelada. L'Ajuntament li ha denegat la llicència, que ha sol·licitat sis dècades després.

La Regidoria d'Urbanisme de Benidorm i Costes ha entrat en un estira-i-amolla per a determinar quina institució ha d'assumir la despesa de l'enderrocament. Costes és categòrica i justifica que els usos i construcions van fer-los amb el beneplàcit de l'administració local.

Respecte de l'embarcador, el Ministeri de Transició Ecològica estudiarà la possibilitat de legalitzar-lo, si es reconeix l'interés públic de les administracions estatal, autonòmica i local.

També et pot interessar

stats