Les reserves hídriques valencianes, en estat de prealerta

La capacitat dels embassaments baixa per la calor i la falta de pluja, i molts estan a la meitat de fa un any

Estat de les reserves per conques hídriques / À Punt NTC

Un dels efectes més directes de la calor i la falta de pluja és la caiguda de les reserves hídriques. Els embassaments desaigüen i no hi ha noves aportacions en bona part de la Península. Al nord la situació és millor, per damunt del 60% de la capacitat però, a mesura que es baixa cap al sud i l'est, les reserves disminueixen, per davall del 30% en bona part de les conques hidrogràfiques. 

A la Comunitat Valenciana, la conca del Segura està en una situació molt més crítica, en un 28%, tot i les mesures d'estalvi que estan posant-se en marxa. Un poc millor està la del Xúquer, al 49%, gràcies encara a les pluges abundants de la primavera de l'any passat. Tot i això, les reserves van baixant, i alguns embassaments estan a la meitat de fa un any. 

Estat de les reserves a les conques hídriques valencianes
Estat de les reserves a les conques hídriques valencianes / À Punt NTC

A la Vila Joiosa, l'embassament de l'Amadòrio, que abasteix d'aigua potable els municipis de la Marina Baixa, és la imatge viva de la sequera. Els pescadors de canya, tan habituals a la cua del pantà, han deixat d'anar-hi. Hui dia està al 31% de la capacitat, amb cinc hectòmetres cúbics, la meitat de l'aigua que tenia embassada aquesta mateixa setmana de l'any passat.

Més al sud, al Baix Segura, l'embassament de la Pedrera està només al 24%, per davall inclús d'altres embassaments de la conca del Segura, que a hores d'ara estan al 28%. La Pedrera és molt gran, té capacitat per a 246 hectòmetres cúbics, però ara només té 58 hectòmetres cúbics, un mínim històric que preocupa sobretot els agricultors, que no podran fer front a les pròximes collites. 

Segons la Confederació Hidrogràfica del Segura, la Comunitat Valenciana està en prealerta, i la previsió és que al setembre la situació empitjore i passe a la situació d’alerta. “Entre que no plou i que fa molta calor, estem en una situació de més consum. La temporada la tenim garantida i confiem que ploga a la tardor”, ha assegurat el director tècnic de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Manuel Torán. 

També et pot interessar

stats