Rescaten davant costes valencianes cinc pasteres amb més de cinquanta migrants

A bord de les embarcacions precàries hi ha una xiqueta de bolquers d'any i mig i cinc xiquets menuts, segons la Creu Roja

Rescaten davant costes valencianes cinc pasteres amb més de cinquanta migrants / Creu Roja
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
31 de juliol 2023 - 09:40 Actualitzat: 31 de juliol 2023 - 20:40

Tretze pasteres han arribat en les últimes hores al litoral del Llevant amb 156 persones migrants a bord. Cinc d'aquestes embarcacions precàries s'han albirat en aigües prop del sud valencià, ocupades per més de cinquanta persones, que han sigut rescatades per membres de Salvament Marítim. Entre el passatge de les llanxes hi havia un nadó de díhuit mesos i cinc xiquets menors més, segons han informat fonts de la Creu Roja. A més, una quinta embarcació ha arribat buida a la costa de Santa Pola cap a la mitjanit.

En principi, totes les persones es troben en un relatiu bon estat de salut tret d'una, que ha hagut de ser traslladada a l'hospital per cremades, d'acord amb les mateixes fonts.

La xiqueta de bolquers rescatada de la pastera juga amb un voluntari de la Creu Roja
La xiqueta de bolquers rescatada de la pastera juga amb un voluntari de la Creu Roja / Creu Roja

La primera de les pasteres l'han interceptada a última hora del diumenge, quaranta milles mar endins de la costa d'Alacant. En aquesta embarcació viatjava la xiqueta de bolquers i tres menors d'edat més, junt amb una dona i tretze adults. En total, dèsset persones migrants. Salvament Marítim ha remolcat l'embarcació al port d'Alacant, on ha arribat passada la mitjanit.

Sis hores després arribava al recinte portuari de la capital alacantina la segona pastera amb tretze persones, tots homes, ha afegit Creu Roja.

Migrants arribats aquest dilluns a la cala Moraig
Migrants arribats aquest dilluns a la cala Moraig / À Punt NTC

Una tercera pastera amb dèsset persones, entre ells dos xiquets i almenys una dona, ha tocat terra a la cala Moraig, en el terme del Poble Nou de Benitatxell. La Guàrdia Civil els ha escortat fins al port alacantí, on els atendrà el dispositiu sociosanitari de treballadors socials i voluntaris de Creu Roja.

Més tard, les autoritats han interceptat una quarta barca a la cala de l'Albir (l'Alfàs del Pi) amb set persones més a bord, que també han sigut traslladades al port d'Alacant. Cap a la mitjanit una cinquena embarcació, sense cap ocupant, s'ha albirat prop del far de Santa Pola. En total, la xifra de persones migrants rescatades en les últimes hores s'eleva a 54.

Voluntaris de Creu Roja amb un dels menors arribats aquest dilluns a les costes alacantines
Voluntaris de Creu Roja amb un dels menors arribats aquest dilluns a les costes alacantines / Creu Roja

Més migrants a Múrcia i Formentera

El degoteig de pasteres no és exclusiu de les costes valencianes, també n'han arribat altres punts de litoral espanyol. A la veïna Múrcia han arribat en les últimes hores sis embarcacions d'aquest tipus amb un total de 57 persones a bord procedents d'Algèria i el Marroc, que se sumen a les 161 arribades el passat cap de setmana, segons ha informat a Efe un portaveu de la delegació del govern espanyol.

Nombre de pasteres i persones que han arribat a les costes de la Comunitat Valenciana i Múrcia
Nombre de pasteres i persones que han arribat a les costes de la Comunitat Valenciana i Múrcia / À Punt NTC

En tots els casos es tracta de les denominades pasteres taxi dedicades a afavorir la immigració irregular mitjançant rutes ràpides des del nord d'Àfrica fins a la costa del sud-est peninsular, per la qual cosa les autoritats policials han obert investigacions per a identificar els conductors i els promotors.

L'onada migratòria ha esguitat també les illes Balears, concretament a la mar del sud de Formentera, on han arribat durant la matinada dues pasteres més amb tretze migrants més a bord.

També et pot interessar

stats