Repunta lleument la incidència de Covid-19 en cinc departaments sanitaris

Àrees com ara Vinaròs, Dénia, Xàtiva i la Ribera canvien la tendència a la baixa en els contagis que s'havia mantingut en els últims dies. 

Incidència acumulada per departaments sanitaris
Incidència acumulada per departaments sanitaris: en roig, les àrees amb pujada / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana està a punt de tancar març, si es manté la tendència actual, com la autonomia amb la incidència acumulada més baixa de coronavirus de tot l'Estat. Després d'encadenar diverses jornades en què va ser el territori amb la major taxa de positius del país respecte a la seua població, iniciava el tercer mes de 2021 amb 112 contagis per cada 100.000 habitants. Una incidència que ha aconseguit rebaixar fins als 29 amb què ha començat la setmana actual, gràcies a l'efecte del paquet de restriccions decretades contra la pandèmia, dels més durs de tot el país.

A les portes de les vacances de Pasqua, el territori valencià es manté amb la taxa d'incidència més baixa d'Espanya, però els últims indicadors registrats per departaments de salut ja comencen a donar senyals cap a un canvi de tendència, similar a la que s'està produint en algunes comunitats autònomes, com ara Catalunya, Cantàbria i Castella-la Manxa, i en tot el país en general.

La baixada de contagis que fins ara mantenien totes les àrees sanitàries valencianes s'ha capgirat almenys en cinc, on la setmana passada s'han donat xicotets repunts. És la conclusió resultant de comparar l'evolució de les xifres d'incidència acumulada a catroze dies registrades el 22 de març i les del dia 25, l'últim balanç que ha fet públic la Conselleria de Sanitat. A Vinaròs, Dénia, Xàtiva-Ontinyent, Gandia i la Ribera ha crescut la taxa de contagis per cada 100.000 habitants. Un augment que és especialment significatiu a Vinaròs (+23%), on en només tres dies han passat de 19 positius a 30 d'incidència acumulada. 

Tot i els repunts que comencen a fer-se visibles, la incidència acumulada en la majoria de departaments de salut valencians no arriba als 50 casos per cada 100.000 habitants, fet que els situaria en un escenari de risc baix o fins i tot de nova normalitat (en el cas dels que estiguen per davall de 25) pel que fa a la transmissió de coronavirus. Només l'àrea de València-Hospital General estaria a la part taronja del semàfor de risc del Ministeri de Sanitat, ja que sobrepassa els 50 contagis on s'ha establit el nivell mitjà d'alerta. 

En el balanç diari d'aquest dilluns, la Conselleria de Sanitat Universal ha notificat 87 nous contagis de coronavirus i 13 defuncions. Per ara, les xifres de la pandèmia donen un respir a la Comunitat Valenciana, però el govern valencià està multiplicant els missatges per a demanar prudència a la ciutadania, especialment de cara al periode festiu que comença amb la Setmana Santa.

"Si continuem així, aconseguirem consolidar la situació de zona verda i, en passar Pasqua, podrem estudiar relaxacions de mesures i anar consolidant una posició de cara a l'estiu", ha assegurat el president de la Generalitat, Ximo Puig. Actuar amb responsabilitat individual aquests dies de vacances -insisteixen les autoritats sanitàries- serà l'única manera d'evitar que els lleus repunts que han registrat els departaments de salut, de moment puntuals, es convertisquen en la norma i no en l'excepció.

També et pot interessar

stats