Es reprén el canvi de nom de carrers franquistes d’Alacant

Als barris de Sant Gabriel i Sant Blai s’han despenjat les plaques dels carrers amb noms franquistes en compliment de la llei de memòria històrica.

Un operari retira la placa del carrer del Comandant Franco al barri de Sant Gabriel
Un operari retira la placa del carrer del Comandant Franco al barri de Sant Gabriel
20 de setembre 2018 - 19:25

La cineasta alacantina Cecilia Bartolomé ja té el seu nom retolat en un carrer de la ciutat on va náixer. La placa ha substituït la del carrer de la Batalla de l’Ebre. Ha sigut un dels sis topònims franquistes que hi han desaparegut aquest dijous en compliment de la llei de memòria històrica, entre aquests, el del Comandant Franco, al barri de Sant Gabriel. Són els primers d’uns canvis que afectaran 36 carrers i places i que es durà a terme fins el 18 d’octubre. 

El procés per a retirar les denominacions franquistes dels carrers d’Alacant ha sigut llarg i complicat. Es va iniciar amb l’anterior govern municipal del tripartit d’esquerres, a finals de l’any 2016 quan es va aprovar la retirada de 47 carrers. Un recurs del Partit Popular contra el procediment administratiu i per la inexistència d’acreditació documental a l’hora de determinar les persones afectades per la llei de memòria històrica, va paralitzar les substitucions. Les plaques franquistes tornaren a penjar-s’hi.

Finalment, aquest juliol, amb el Partit Popular en l’alcaldia, es va aprovar una nova tanda de canvis en l’acord de la junta de govern municipal. El nou catàleg de noms dels carres inclou els proposats pels veïns i les juntes de districte. La regidora de Cultura, María Dolores Padilla, ha destacat el treball de l’àrea municipal d’estadística a l’hora d’elaborar les noves plaques i comunicar al veïnat els canvis. L’edil Fernando Marcos, exregidor de Memòria Històrica, ha dit que tot i ser motiu de celebració, no s’han de deixar caure els treballs de la comissió municipal sobre aquesta memòria. La Comissió Cívica per a la Recuperació de la Memòria Històrica manté que hi ha encara una vintena de carrers amb noms afectats per la llei que no s’han inclòs en els canvis i reclama que es revisen.

També et pot interessar

stats