Repensar la masculinitat per a combatre la violència de gènere: 175 maltractadors reben formació

La Universitat de València i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives col·laboren en un programa d’intervenció i prevenció de violència de gènere dirigit a homes

Imatge d'un home estrenyent el puny
Imatge d'un home estrenyent el puny / À Punt NTC

Un total de 175 homes van participar durant l'any 2020 en el programa d'intervenció per a maltractadors impulsat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i la Universitat de València.

La intervenció amb homes maltractadors és, segons la Generalitat, un dels compromisos adquirits des del Consell del Botànic en la seua lluita contra la violència contra les dones, i que es va plasmar en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista subscrit per institucions, partits polítics i societat civil en el seu conjunt.

Entre les mesures arreplegades en el pacte està la importància de treballar amb els agressors en la línia de construir “noves masculinitats que permeten avançar en una societat igualitària”, ja que la igualtat entre dones i homes “és el camí en la lluita contra actituds de control i totalitàries, que deriven en el masclisme i el maltractament”.

El resultat és el conveni Agressors, que des de 2018 contempla la intervenció psicosocial amb homes que han exercit o estan en risc d'exercir violència de gènere, amb l'objectiu de previndre la reincidència i protegir les dones víctimes, els fills i filles d'aquestes, així com futures parelles d'aquests homes.

Durant l'any 2020, 118 participants penats i 23 voluntaris van rebre intervenció. Respecte al seu perfil, es tracta d'homes amb una mitjana entre els 41 i els 43 anys, el 76% dels quals han nascut a Espanya.

Prop del 65% dels homes atesos tenia treball, mentre que el 35% es trobava en situació de desocupació. La majoria dels participants, el 57,2%, tenia estudis primaris o no tenia estudis, i el 76,7% no tenien parella en el moment d'iniciar la intervenció.

El programa, que té una duració d'un any, compta també amb un pla motivacional individualitzat a desenvolupar amb cadascun dels participants, amb l'objectiu de generar una major adherència a la intervenció i motivació per al canvi.

També et pot interessar

stats