Reobri al públic el Valle de los Caídos

Els primers visitants a accedir-hi són una parella motera vinguda d’Elx que volia conéixer el mausoleu, on ja no està soterrat Franco.

Foto de portada: Una parella procedent d'Elx ha sigut la primera a entrar en el Valle de los Caídos després de l'exhumació de Franco
29 d'octubre 2019 - 15:29

El Valle de los Caídos ha reobert al públic aquest dimarts, una vegada finalitzades les tasques d’exhumació de Franco. Les entrades en línia per a visitar-lo estan esgotades fins a principi de gener, encara que la venda a la taquilla continua habilitada. 

Són pocs els curiosos que s’han apropat a les portes del recinte, que sí que ha acaparat l’atenció dels mitjans de comunicació. Els primers visitants a accedir-hi han sigut una parella motera, Rubén i Cristina, vinguts d’Elx, que volien conéixer el mausoleu. “Em dona igual qui estiga soterrat”, ha dit Rubén als periodistes. 

Aquest espai, on fins dijous estaven les restes del dictador, es va tancar a les visites el passat 11 d’octubre per a planificar-ne l’exhumació. Algunes agències que ofereixen visites guiades a aquest monument preveuen un augment de les visites al Valle de los Caídos a partir de demà amb la finalitat de veure com ha quedat l’espai on estava el cos de Franco. 

Estat actual de la basílica de la Valle de los Caídos després de l'exhumació / Govern d'Espanya

A més, cal assenyalar que en aquest temple encara es troben les despulles de José Antonio Primo de Rivera, fundador de Falange Espanyola, davant de l'altar major de la basílica.

Quasi 400.000 visitants en 2018

Segons les dades de Patrimoni Nacional, el Valle de los Caídos va rebre l’any passat 378.875 visites, una xifra un 33,75% superior a la de 2017. A pesar d’aquest increment de les visites al 2018, el còmput és inferior a les que va rebre al 2007, quan es van registrar 419.396 persones, i les de 2001, quan van visitar la basílica més de mig milió de persones, ja que els operadors turístics oferien viatges al complex i a San Lorenzo del Escorial.

Les entrades al monument es van multiplicar quan el govern de Pedro Sánchez va anunciar la intenció d'exhumar les restes de Franco. Moltes de les empreses que organitzen viatges guiats per la serra de Guadarrama també han venut, en gran manera, les visites al monument en els últims mesos. De moment, no tenen previst oferir viatges al panteó de Mingorrubio, encara que no descarten fer-ho si detecten aquesta demanda. 

També et pot interessar

stats