Renuncia el número dos de la Guàrdia Civil després de la destitució de Pérez de los Cobos

Marlaska va retirar el cap del cos a Madrid per no haver informat sobre la investigació oberta per les manifestacions del 8 de març.

El director adjunt operatiu del cos, Laurentino Ceña, en un roda de premsa a Moncloa
El director adjunt operatiu del cos, Laurentino Ceña, en un roda de premsa a Moncloa / À Punt

La destitució del cap de la Guàrdia Civil de Madrid, Diego Pérez de los Cobos, deixa un nou front obert en el govern espanyol. Ara, el director adjunt operatiu del cos, Laurentino Ceña, ha proposat al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que el destituïsca també. Grande-Marlaska va rellevar del càrrec a De los Cobos per pèrdua de confiança, després que no informara que havia remés al jutjat l'atestat en què s’apunta la responsabilitat de l’executiu estatal en la proliferació de la pandèmia de coronavirus pel fet d'autoritzar les manifestacions del 8 de març. La jutgessa que investiga el cas, Carmen Medel, recorda a Interior que la Policia Judicial només ha d'informar-la a ella i avisa que actuarà si es confirma que la destitució ha sigut per aquest motiu.

En el marc de la investigació sobre la possible relació entre la manifestació del 8 de març a Madrid, el coronavirus i el paper del govern espanyol en l'autorització de la marxa, la magistrada ha demanat a la Guàrdia Civil un informe, elaborat per la comandància que fins ara dirigia Pérez de los Cobos. Medel puntualitza que la Guàrdia Civil actua com a policia judicial i, per tant, no ha d'informar els seus superiors (en aquest cas el ministre de l'Interior).

L'oposició, que ja ha demanat la compareixença de Grande-Marlaska, creu que hi ha altres motius darrere de la destitució del coronel de la Guàrdia Civil. El secretari general del PP, ha acusat el govern espanyol de "cessar tot aquell que l'investiga". "Pren decisions arbitràries i impunes perquè tot aquell que qüestione la seua tasca siga apartat. És una infàmia", ha assegurat. Ciutadans va més allà i creu que es podria haver comés un delicte: "La Guàrdia Civil, com a policia judicial, no pot retre comptes al ministre de l'Interior", afirma el portaveu al Congrés, Edmundo Bal.

La jutgessa que investiga el cas alerta a Interior que hi haurà responsabilitats penals si no es respecta el deure de reserva de la Guàrdia Civil. Diverses associacions de la Benemèrita han criticat la decisió de Grande-Marlaska i alerten sobre la pèrdua d'independència del cos.

La magistrada ha citat com a investigat en el cas el delegat del govern espanyol a Madrid, responsable final de l'autorització de la manifestació del Dia de la Dona. Una marxa, segons Fernando Simón, que no hauria influït en l'evolució de la pandèmia. L'epidemiòleg no ha sigut citat, però assegura "no tindre por" que se l'investigue pel paper que va tindre en els dies previs a la concentració del 8 de març.

També et pot interessar

stats