La remodelació de la plaça de Sant Agustí de València convertirà l’entorn en “un bulevard verd”

El projecte Escala de colors ha guanyat el concurs d’idees per a la reforma d’aquest cèntric espai del Cap i Casal

Imatge del projecte "Escala de colors" per remodelar l'etorn de Sant Agustí (València)
Imatge del projecte "Escala de colors" per remodelar l'etorn de Sant Agustí (València) / Twitter: @JoanRibó

L’Ajuntament de València ha presentat aquest dijous el projecte guanyador per a la regeneració urbana i renaturalització de la plaça de Sant Agustí, l’avinguda de l’Oest i el carrer de Sant Vicent. Escala de colors transformarà l’espai en “un bulevard verd, còmode i accessible”, segons la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez.

La regidora de Desenvolupament Urbà de l'Ajuntament de València, Sandra Gómez, i el projecte guanyador per a la reforma de l'entorn de Sant Agustí
La regidora de Desenvolupament Urbà de l'Ajuntament de València, Sandra Gómez, i el projecte guanyador per a la reforma de l'entorn de Sant Agustí / Ajuntament de València

La proposta, que rebrà 10.000 euros, ha guanyat un concurs d’idees al que s’havien presentat altes cinc projectes, de les quals el jurat n’ha seleccionat tres: la primera, Escala de colors, es premiarà amb 10.000 euros (més IVA) i redactarà el projecte definitiu, pel qual cobrarà 385.000 euros (més IVA); la segona, Reformant la reforma, percebrà 5.000 euros (més IVA); i la tercera, Traces, 3.000 euros (més IVA). Pel que fa als terminis, la redacció definitiva ha d’estar conclosa en sis mesos i es preveu que les obres s’executen en díhuit mesos. Es calcula que la intervenció estarà acabada en uns dos anys i mig amb una inversió de set milions d’euros.

Increment notable de la vegetació

Segons el jurat, “Escala de colors” es distingeix per “incrementar notablement la vegetació i treballar amb el color de les diverses espècies arbòries, la seua floració i canvis al llarg de l’any”. A més, respecta la visibilitat dels elements amb valor patrimonial, s’amplien les voreres de l’avinguda de l’Oest i es creen places i espais de trobada amb els carrers perpendiculars.

Imatge del projecte Escala de colors per a remodelar l'etorn de Sant Agustí (València)
Imatge del projecte Escala de colors per a remodelar l'etorn de Sant Agustí (València) / Twitter: @JoanRibó

Així, la plaça de Sant Agustí estarà separada del trànsit per jardineres i nova vegetació i disposarà de pèrgoles per a donar ombra. També s’afavoreix la infiltració d’aigua al terreny mitjançant parterres, escocells i paviments permeables.

Des del punt vista de gènere i la inclusió, s’aprofiten les interseccions amb altres carrers i espais laterals per a crear una seqüència de xicotetes zones d’estada, plantejades també per al joc o el passeig, “generant espais protegits, accessibles i segurs”, on es millorarà l’enllumenat, ha explicat Gómez.

Imatge del projecte Escala de colors per a remodelar l'etorn de Sant Agustí (València)
Imatge del projecte Escala de colors per a remodelar l'etorn de Sant Agustí (València) / Twitter: @JoanRibó

La regidora ha recordat que la plaça de Sant Agustí era una dàrsena d’autobusos que va ser recuperada com a espai públic per a les persones fa dos anys amb la conversió en zona de vianants provisional. Ara, ha explicat, se'n porta a terme la reurbanització definitiva, en consonància amb els criteris paisatgístics —es troba en un entorn BIC—, mediambientals —per a combatre l’efecte climàtic—, d’accessibilitat i perspectiva de gènere.

Parc de Desembocadura  

L’edil de Desenvolupament Urbà Sandra Gómez també ha informat que la junta de govern local aprovarà aquest divendres la següent fase del procés. Dels equips candidats, dinou compleixen els requisits i, a partir de la publicació de la llista de seleccionats en el butlletí oficial, disposaran de seixanta dies per a presentar les propostes. Després, se seleccionaran les cinc millors, que tindran dos mesos per lliurar el projecte. La tramitació és la mateixa que s’ha seguit per a reformar la plaça de l’Ajuntament. 

També et pot interessar

stats