Reintrodueixen set cavallets marins, 24 corals i dos tortugues de mar al Saler

Són exemplars capturats accidentalment per embarcacions de pesca tradicional que s’han recuperat a l’Oceanogràfic

Un dels cavallets marins alliberats al Saler de València / Conselleria de Medi Ambient

El Consell i l’Oceanogràfic de València han soltat aquest dimarts set cavallets marins (Hippocampus hippocampus), 24 corals de la família de les gorgònies (Eunicella singularis, Eunicella cavolini i Eunicella verrucosa) i dues tortugues marines (Caretta caretta) al costat de la costa del Saler.

Es tracta d’exemplars capturats accidentalment per embarcacions de pesca professional i traslladats a les instal·lacions de l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències per a la recuperació i posterior solta a l'hàbitat natural.

Els cavallets marins que han alliberat hui han estat criats de manera controlada a les instal·lacions de l’Oceanogràfic. Pel que fa als corals, s’ha fet la quarta solta dels 174 exemplars recuperats durant el 2023 com a part dels esforços de conservació de la biodiversitat marina.

L’alliberament l’han fet bussos professionals de l'aquari de València, que han comptat amb la participació de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori i de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, així com de la presidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia Calabuig i la seua vicepresidenta, Mercedes Calabuig.

Futur sostenible i protecció del medi ambient

Pradas ha assegurat que la protecció dels ecosistemes marítims de la Comunitat Valenciana “és una prioritat per al Consell de Carlos Mazón” per a teixir un futur sostenible que garantisca la protecció del medi ambient i que permeta continuar progressant com a societat sense comprometre a les generacions futures.

Per això, afirma la consellera, el seu departament continuarà treballant en estreta col·laboració amb diferents organitzacions com l’Oceanogràfic i les confraries de pescadors per a recuperar i reintroduir espècies que són capturades per accident. En aquest sentit, ha recordat el programa de recuperació de tortugues que la Generalitat va posar en marxa juntament amb l’Oceanogràfic fa una dècada. 

D’altra banda, el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha agraït la sensibilització dels pescadors i la col·laboració perquè projectes de recuperació de fauna marina com el de hui puguen dur-se a terme, en col·laboració amb l'Administració.

Entre les accions cofinançades per la Generalitat a través de la Direcció General de Pesca i Fundació Oceanogràfic es troben les destinades a la protecció d'espècies com a tortugues marines, cavallets marins, corals i eriçons. També s'ocupen de determinar les causes de la mort de cetacis i elasmobranquis.

Aguirre ha reconegut la tasca del sector pesquer de la Comunitat Valenciana: “Un sector professionalitzat que es modernitza i que procura dur a terme una activitat el més sostenible possible”. Així, ha subratllat que “els pescadors són els primers interessats en la recuperació d'espècies marines capturades accidentalment”.

Nou servei de vigilància marítima

Des d'aquest dilluns està en marxa el servei de vigilància marítima que ha començat a desplegar-se a les costes del Saler i l’Albufera i que, progressivament, cobrirà tot el litoral de les tres províncies durant l'estiu. Segons ha informat Medi Ambient en una nota de premsa, aquest servei durà a terme tasques de preservació dels ecosistemes marítims i ha suposat una inversió de 744.000 euros.

També et pot interessar

stats