La reina Letícia presideix a València la cerimònia dels Premis Jaume I

Els guardonats han fet una crida per a facilitar el treball de la ciència i aprofitar la conjuntura en benefici de la investigació.

Ximo Puig amb els guardonats en els Premis Jaume I 2020.

Aquest dilluns se celebra la cerimònia d'entrega dels Premis Rei Jaume I a la Llotja de València. Enguany, per primera vegada, l'acte serà presidit per la reina Letícia, que es desplaçarà a València en solitari, ja que el Felip VI està guardant la quarantena de deu dies. El monarca va estar en contacte amb una persona contagiada per coronavirus, però ha donat negatiu en la prova de PCR.

La pandèmia marcarà l'acte d'enguany, de la mateixa manera que va obligar a retardar les deliberacions del jurat fins a octubre, quan habitualment tenen lloc al juny. En aquest sentit, el protocol del coronavirus ha reduït considerablement l'aforament de convidats, tant de la societat civil com de la política valenciana.

En la cerimònia s'entregaran els guardons als premiats de sis categories. Francisco José García Vidal rebrà el guardó d'Investigació Bàsica; Diego Puga, es farà amb el d'Economia; Miguel Beato del Rosal, obtindrà el premi d'Investigació Mèdica; Fernando T. Maestre, el de Protecció al Medi Ambient; Laura Lechuga, el de Noves Tecnologies i Verónica Pascual, serà guardonada amb el Premi a l'Emprenedora 2020.

A més, els premiats d'aquesta 32 edició ja han rebut la insígnia d'or de mans del president del govern valencià, Ximo Puig, qui els ha rebut aquest diumenge al Pati Gòtic del Palau de la Generalitat.

Poc abans de l'inici de l'acte d'entrega, els guardonats han fet una crida per a facilitar el treball de la ciència i aprofitar la conjuntura en benefici de la investigació. Els premiats d'enguany, Francisco José García Vidal (Investigació Bàsica), Diego Puga (Economia), Miguel Beato del Rosal (Investigació Mèdica), Fernando Maestre (Protecció del Medi Ambient), Laura Lechuga (Noves Tecnologies) i Verónica Pascual (Emprenedor), han oferit aquest dilluns una roda de premsa.

Beato considera que la crisi ajudarà a impulsar la ciència a Espanya. “Crec que en un futur més pròxim hi haurà una inversió més gran en recerca científica a Espanya, però ens enfrontem al problema de fons de la politització de la ciència i el pes de la religió. Encara hi ha resistència a la ciència, i això trigarem diverses generacions a canviar-ho”, ha argumentat.

Per la seua banda, García Vidal ha advocat per “aprofitar l'actual conjuntura per a fer canvis estructurals en el sistema de la ciència, que ha d'estar despolititzada, lluny dels vaivens polítics. Augmentar la dotació econòmica sense fer altres canvis estructurals no ajudarà”. També Diego Puga ha criticat la “carrera científica funcionarial” i les “traves burocràtiques” a les quals, al seu parer, estan sotmesos els investigadors a Espanya.

En aquest mateix sentit, Laura Lechuga ha defensat un “pacte per la ciència, per a separar-la de la política i de cada govern de torn”. I Verónica Pascual ha traslladat les reivindicacions al món de l'empresa i l'emprenedor: “És necessari que l'emprenedoria a Espanya no siga fruit de la impossibilitat de trobar treball, és necessari que es treballe i s'incentive amb ecosistemes que acompanyen, perquè l'emprenedoria nasca entre els que detecten un problema”.

La reina Letícia rebrà una representació de la Policia Local de València

La Policia Local de València compleix 150 anys de la seua creació. Per aquest motiu, i aprofitant la visita de la reina Letícia a València, la monarca rebrà una representació del cos, després de l'entrega dels Premis Jaume I. Els agents explicaran a la reina les activitats del cos, així com el treball de la unitat especial Gamma, de lluita contra la violència de gènere.

També et pot interessar

stats