El reial decret sobre l'impost de transmissions patrimonials suposarà un estalvi de 1.100 euros

El sector immobiliari valencià ja ha fet balanç, i ara el temor és que els bancs facen repercutir l'impost en els clients.

El reial decret sobre l\'impost de transmissions patrimonials suposarà un estalvi de 1.100 euros
El reial decret sobre l'impost de transmissions patrimonials suposarà un estalvi de 1.100 euros

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dijous el reial decret llei de reforma de l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats perquè els bancs siguen finalment els que paguen aquest impost en les hipoteques.

Només a l'endemà de la decisió del Tribunal Suprem que obligava els clients dels bancs a pagar l'impost, el govern espanyol ha declarat d'urgència el tràmit per tal que la tramitació parlamentària al Senat arribe en 20 dies naturals.

Així, des de dilluns aquest reial decret obligarà les entitats financeres a pagar l'impost de les hipoteques, i aquest fet ja ha sigut objectiu d'anàlisi per saber com afectarà el mercat immobiliari, les inversions i, sobretot, la butxaca de la ciutadania.

El sector immobiliari valencià ja ha fet balanç d'aquestes dues setmanes d'incertesa jurídica i ha resumit que han sigut una ruïna, amb 8.000 mil operacions ajornades i 16.000 de pèrdues.

Aquest impost depén de cada comunitat autònoma. Per tant, les quantitats que haurien de pagar els clients variarien en els diferents punts de l'Espanya: els qui més haurien pagat haurien sigut els balears, amb una mitjana de quasi 4.000 euros, per davant de Catalunya, amb 3.684 euros, i d'Aragó. En la Comunitat Valenciana la xifra se situaria un poc per davall dels 2.500 euros de la mitjana espanyola, amb 2.330 euros. Per contra, els territoris amb un pagament més baix de l'impost haurien sigut Navarra, Ceuta i Melilla.

Però, com que Consell de Ministres ha aprovat el decret llei amb què des d'ara els bancs es faran càrrec de l'impost de les hipoteques, les dades que s'estudien ara són les de l'estalvi i és que, segons el Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Geshta), la decisió del govern de Sánchez suposarà un estalvi anual de 1.100 milions d'euros per hipoteca i beneficiarà la signatura de 458.000 noves hipoteques.

La qüestió que encara no ha quedat clara, i que ha posat en alerta els sectors crítics amb la banca, és la de com podran evitar que els bancs facen repercutir aquest impost en els clients. En aquest respecte, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha dit que confia en la responsabilitat del sector i que es crearà una autoritat de defensa dels clients dels productes financers.

També et pot interessar

stats