El rei Felip demana a Alacant "més projecció" per als joves científics i facilitar que tornen

Dotats amb 30.000 euros, els Premis Nacionals d'Investigació són el reconeixement més important a Espanya en l'àmbit de la investigació científica

Els reis Felip VI i Letizia posen amb els guardonats amb el Premi Nacional d'Investigació 2022 a la Casa Mediterrani d'Alacant
Els reis Felip VI i Letizia posen amb els guardonats amb el Premi Nacional d'Investigació 2022 a la Casa Mediterrani d'Alacant / Morell (Efe)

El rei ha demanat "més projecció" per als joves talents científics espanyols amb més suport i oportunitats, i ha encoratjat a afavorir que puguen desenvolupar el seu potencial a Espanya i a ser "més capaços de facilitar el seu retorn".

Acompanyat per la reina Letizia, Felip VI ha destacat el talent jove en la ciència espanyola, "que per descomptat existeix i molt", durant el lliurament dels Premis Nacionals d'Investigació 2022. L'acte s'ha celebrat a la Casa Mediterrani d'Alacant acompanyat per la ministra de Ciència, Diana Morant, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i l'alcalde de la ciutat, Luis Barcala, entre altres.

Dotats amb 30.000 euros, aquests guardons (deu en modalitat sènior i altres a menors de 40 anys) són el reconeixement més important a Espanya en l'àmbit de la investigació científica i històricament (des del 1982) s'han lliurat a Madrid fins que l'any passat van ser a Barcelona i ara a Alacant. El rei ha destacat que Espanya compta amb un "magnífic potencial i enorme talent de professionals" en àmbits molt diferents, entre els quals "la investigació és fonamental" tant pels resultats que s'obtenen com pels processos i mètodes.

Felip VI ha advertit que una de les conclusions de la covid-19 ha sigut que "davant de nous reptes només s'aconseguiran avanços si l'evidència científica guia la presa de decisions i fonamenta el disseny de les polítiques públiques". Així, ha ressaltat el talent jove, al qual ha instat a donar-li "tot l'impuls possible" amb "més suport i oportunitats per a desenvolupar el seu potencial i capacitats al màxim".

En un discurs on ha recordat que enguany es compleixen 30 anys de la defunció de Severo Ochoa, ha subratllat que això "implica o exigeix que també siguem capaços de retindre aquest talent" i de facilitar que torne "encara que per descomptat es moga, perquè convé que viatge i es nodrisca del que s'està fent pel món".

La ministra de Ciència, Diana Morant, ha destacat que es tracta de la segona vegada en quaranta-una edicions que els màxims guardons se celebren fora de la capital espanyola i ha afegit que Alacant alberga aquesta cerimònia "per mèrits propis" per estar a l'avantguarda en diversos camps científics, concretament en el sector espacial, de les neurociències o intel·ligència artificial.

També et pot interessar

stats