El rei emèrit va traure d'un compte suís grans quantitats de diners en efectiu al mes entre 2008 i 2012

'El Confidencial' publica els moviments del compte a Ginebra que el monarca presumptament utilitzà per a amagar els 65 milions procedents de l'Aràbia Saudita.

El rei emèrit, Joan Carles de Borbó, en una imatge d’arxiu
El rei emèrit, Joan Carles de Borbó, en una imatge d’arxiu / José Oliva (Europa Press)

El rei Joan Carles I de Borbó va fer copioses i periòdiques retirades d'efectiu per imports que superaven els 100.000 euros al mes entre 2008 i 2012 del compte obert a Suïssa a nom de la societat panamenya fundació Lucum, presumptament creada per a amagar uns fons procedents de comissions per la construcció de l'AVE a l'Aràbia Saudita, segons publica aquest divendres El Confidencial.

En la documentació comptable que publica el diari es constata la transferència que el rei Abdal·là de l'Aràbia Saudita va fer a aquest compte el 8 d'agost de 2008, per valor de 64,8 milions d'euros. Només unes setmanes després començaren a registrar-se d'aquest mateix compte eixides d'efectiu que suposadament haurien servit per a sufragar despeses no declarades de la família reial, sempre segons la informació publicada pel digital.

La primera retirada va servir per a abonar els honoraris professionals de Dante Canonica i Arturo Fasana, els dos gestors suïssos als quals va recórrer el rei emèrit per a, presumptament, tractar d'ocultar la relació amb eixa fortuna mitjançant una estructura amb ramificacions a Centreamèrica i que investiga el fiscal suís.

Després d'aquestes transaccions inicials i segons la documentació comptable publicada aquest divendres, Joan Carles I va començar a retirar fons de forma periòdica. Així, consta que el gener de 2009 es van traure del compte 207.000 euros, al març del mateix any uns 205.000 euros i al juny 209.000 euros més, tots sota el concepte de "despeses personals".

La mecànica de disposicions d'efectiu en finestreta es va repetir en els anys següents. En 2010, segons la informació publicada, es van extraure d'aquest compte del banc Mirabaud 1,5 milions d'euros en diferents mesos en quantitats inflades. La més gran va ser el 16 de desembre de 2009, per un import 303.000 euros. El compte va mantindre aquests moviments de retirada fins a juny de 2012, quan després de l'accident del rei emèrit a Botswana el banc va traslladar al monarca la incomoditat que sentia per l'existència del compte.

Joan Carles I va optar aleshores per transferir- els aproximadament 60 milions d'euros que quedaven en l'entitat a Corinna Larsen, examant del monarca, en concepte de donació. Després, els gestors Canonica i Fasana van tancar el depòsit i van dissoldre la fundació Lucum.

També et pot interessar

stats