Els regants del Xúquer s’oposen a l’aportació de 70 hm cúbics a l’Albufera

Creuen que no necessita més aigua, sinó de millor qualitat i insten l’Ajuntament a actuar per a posar fi a la contaminació del llac.

Imatge d’arxiu del llac de l’Albufera
Imatge d’arxiu del llac de l’Albufera / Pixabay

L’aportació extraordinària de 70 hectòmetres cúbics del Xúquer a l’Albufera, que reclamava l’Ajuntament de València per a millorar-ne l’estat no és la solució per a recuperar el bon estat del llac, segons els regants del Xúquer, que s’oposen rotundament a augmentar les aportacions del riu a l’Albufera. 

El portaveu dels regants tradicionals del Xúquer, José Pascual Fortea, considera inviable l’aportació suggerida per l’Ajuntament, perquè creu que l’Albufera té un problema “de qualitat i no de quantitat” d’aigua. Per a Fortea, la solució passa per les actuacions orientades a millorar la qualitat de l’aigua que arriba al llac. 

En aquest sentit, en una carta remesa a l’Ajuntament de València, ha recordat als responsables municipals que hi ha “moltes actuacions pendents d’executar per les diferents administracions públiques per a eliminar, per sempre, les aportacions d’aigües contaminades al llac”. En el mateix escrit, Fortea lamenta que el consistori difonga “el missatge populista, i fals, que el problema de l’Albufera és simplement que mancada aigua” .

Així, ha arremés contra l’Ajuntament, a qui li ha recordat que “com a propietari del llac, hauria de centrar els seus esforços a resoldre el problema real executant les actuacions de sanejament que estan pendents o sense finalitzar i dragant les zones del llac més reblides” d’elements sòlids, ha afegit.

Demanant solucions des de l’any passat

Fortea adjunta a la carta un document, signat per totes les comunitats de regants dels Xúquer i del Túria i per les associacions agràries, i que ja van remetre a l’Ajuntament l’octubre de l’any passat en què ja proposaven “solucions realistes” per a millorar l’estat de l’Albufera. Els regants lamenten que, més d’un any després, encara no “s’haja adoptat cap mesura per a reduir la càrrega contaminant que arriba al llac, que és la principal responsable de l’actual situació”.

El representant dels regants del Xúquer ha afegit que al llac arriben entre 200 i 300 hectòmetres cúbics anuals, “és a dir, entre dos-cents i tres-cents mil milions de litres d’aigua tots els anys, la qual cosa suposa la renovació total de l’aigua del llac entre 10 i 15 vegades a l’any”.

També et pot interessar

stats