Els regants del Segura recorreran contra la reducció d'hectòmetres cúbics en el transvasament de desembre

S'han mobilitzat a les portes de la delegació del govern de Múrcia per a protestar contra aquesta situació.

Els regants del Segura recorreran contra la reducció d\'hectòmetres cúbics en el transvasament de desembre
Els regants del Segura recorreran contra la reducció d'hectòmetres cúbics en el transvasament de desembre
19 de desembre 2019 - 20:53

Per segon mes consecutiu, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha denegat el transvasament dels 19 hectòmetres cúbics d'aigua previstos del Tajo al Segura, i n’autoritza només 7,5 destinats al consum humà. La mesura no ha agradat gens al Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura i, per això, el president, Lucas Jiménez, ha informat que recorreran contra la decisió. Consideren injusta la retallada del volum del transvasament perquè, segons diuen, afecta regants que ni tan sols estan pròxims al Mar Menor.

L'orde ministerial pensa que els regs de la zona del camp de Cartagena són una causa de la contaminació del Mar Menor i justifica la decisió de reduir el transvasament per la situació de degradació de la llacuna. Els regants es defenen assegurant que, segons el president del comité científic del Mar Menor, aquesta situació és falsa. Han advertit que "els regants no deixaran el camp de Cartagena abandonat" en aquesta situació. A més, ha recordat que totes les hectàrees del transvasament van ser declarades en el seu moment d'interés nacional.

Concentració en favor del transvasament

Aquest dijous uns 156 membres de l'Assemblea General del Sindicat s'han concentrat a les portes de la Delegació del Govern de Múrcia per a protestar contra aquesta mesura. Allà han anunciat que proposaran el pla denominat "Cercle de l'aigua", que consisteix en el fet que diferents organitzacions de les províncies d'Alacant, Almeria i Múrcia concreten un calendari de mobilitzacions per a donar-los suport. A més, ja estan estudiant fórmules d'impagament dels 13 milions d'euros de taxes anuals al Ministeri com a mesura de pressió i protesta.

La Generalitat, en contra de la decisió del Ministeri

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, també s'ha volgut referir al tema i ha assegurat que defendrà els interessos dels regants i que, de la mateixa manera que farà el sindicat de regants, pretén recórrer contra la decisió del Ministeri de Transició Ecològica de transvasar només els 7,5 hectòmetres cúbics per a consum humà. "Nosaltres, el que no volem és encetar un procés de guerres de l'aigua", ha aclarit.

A més, la Generalitat ja està preparant, segons va confirmar la Consellera d'Agricultura, Mireia Mollà en À Punt Mèdia, els arguments tècnics que invaliden la decisió que ha adoptat el Ministeri sobre el transvasament.

També et pot interessar

stats