Els regants reclamen que s'ajorne fins al 2022 la retallada del transvasament Tajo-Segura

El govern valencià també s'hi oposa i intentarà que el Congrés no aprove aquesta reforma.

L’aqüeducte Tajo-Segura, en una imatge d’arxiu
L’aqüeducte Tajo-Segura, en una imatge d’arxiu / Europa Press

Oposició ferma a la Comunitat Valenciana davant els plans del govern espanyol de modificar les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura. El Sindicat de Regants ha demanat formalment al Ministeri de Transició Ecològica que ajorne estes modificacions fins al 2022. Volen esperar que estiguen redactats els nous plans hidrològics, que no s’elaboraran fins a la fi del 2021. El govern valencià també s'hi oposa i intentarà que el Congrés no aprove aquesta reforma.

El Ministeri de Transició Ecològica preveu una retallada de 50 hectòmetres anuals de l'aigua que es transvasa fins a Alacant i Múrcia i la justifica per la disminució dràstica de les pluges dels pròxims anys a la capçalera del Tajo. La proposta de modificació de les regles vigents del transvasament estarà aquesta vesprada damunt la taula de la Comissió d'Explotació del Tajo Segura.

Els regants han intentat evitar-ho i proposaran in extremis al Ministeri que ajorne les modificacions fins al 2022, quan ja s'hauran revisat els plans de conca. Reclamen que les modificacions dels criteris per a l'enviament d'aigua s’han d’aprovar en el moment en què estiguen els plans hidrològics. Lucas Giménez, el president del sindicat central de regants del transvasament Tajo-Segura, ha explicat que els regants avalen el mateix criteri que el Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques assenyala en el seu informe: "el més convenient seria esperar a la fi de la planificació hidrològica al Tajo".

Mollà farà una crida a la responsabilitat de tots els diputats valencians

El govern valencià també ha intentat, sense èxit, que l'informe no arribara aquest dijous a la comissió. La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ha afirmat que hi ha coses molt més importants que s'han de decidir d'ací a pocs anys i, per tant, ara mateix aquesta reforma no tindria lloc, ja que no està situada en el context adequat". Consideren que els plans del govern espanyol atempten directament contra els interessos dels agricultors i anuncien al·legacions si el ministeri tira endavant la reforma. De fet, si la norma arribara al Congrés, el govern valencià, ha avançat Mollà, farà una crida a la responsabilitat de tots els diputats valencians per a frenar el que consideren un atemptat contra l'horta d'Europa.

Baldoví demana "més diàleg" per a evitar conseqüències "nefastes"

El diputat estatal de Compromís, Joan Baldoví, ha demanat al govern espanyol "més diàleg" per a tractar una modificació de les regles del transvasament Tajo-Segura, perquè les seues conseqüències podrien ser "nefastes". Baldoví ha afirmat que el transvasament és una "línia roja" per a la coalició nacionalista i, en aquest sentit, ha exigit que es mantinguen "els cabals actuals". En tot cas, Baldoví ha indicat que si es busquen "alternatives" al transvasament haurien de ser "viables".

L'informe del Miteco proposa limitar el transvasament Tajo-Segura quan els embassaments estiguen per davall del 35% de la capacitat. En aquest escenari planteja reduir les aportacions dels 38 hectòmetres cúbics actuals al mes a 27 hm³, un canvi que obligaria a modificar la Llei 21/2015 mitjançat un reial decret. La reserva actual d'aigua d'Entrepeñas i Buendía està en 740 hectòmetres cúbics, la qual cosa dona un volum transvasable de 340 hectòmetres cúbics.

La Comissió d'Explotació del Tajo-Segura aprovarà aquest dijous de manera automàtica el transvasament de 38 hectòmetres cúbics del Tajo al Segura, ja que els embassaments es troben en el nivell 2.

També et pot interessar

stats