Els regants protesten a Múrcia per la retallada d’hectòmetres del Tajo-Segura

Ximo Puig assegura que reclamarà l'arribada dels 19 hectòmetres cúbics que autoritzava la comissió tècnica.

VÍDEO | Els regants protesten a Múrcia per la retallada d’hectòmetres del Tajo-Segura
19 de desembre 2019 - 15:50

El Sindicat Central de Regants del Transvasament Tajo-Segura han començat aquest dijous les mobilitzacions per a mostrar públicament disconformitat després que el Ministeri per a la Transició Ecològica haja fet públic que reduirà les aportacions del Tajo al Segura, de manera que fins a la Comunitat Valenciana i Múrcia sols arribaran 7,5 hectòmetres cúbics per al consum humà. Els regants del Baix Segura s'han concentrat a Múrcia junt amb els afectats d'aquesta comunitat autònoma i Almeria amb l'objectiu d'establir les mesures amb què fer sentir les seues reivindicacions.

Els regants s'han desplaçat de manera pacífica fins a la delegació del govern central a Múrcia. Una mobilització que també han secundat els regants del Camp d’Elx, del sindicat Regs de Llevant, als quals també afecta negativament la decisió del ministeri.

En les primeres valoracions públiques, els llauradors han manifestat que el fet que es retallen les transferències hídriques per segon mes consecutiu, obri un panorama preocupant a les comarques del sud de la Comunitat Valenciana.

En contra d'encetar una guerra per l'aigua

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, també s'ha volgut referir al tema assegurant que defendrà els interessos dels regants i que, de la mateixa manera que farà el sindicat de regants, pretén recórrer contra la decisió del Ministeri de Transició Ecològica de transvasar només els 7,5 hectòmetres cúbics per a consum humà. "Nosaltres el que no volem és encetar un procés de guerres d'aigua", ha aclarit.

Puig ha deixat clar que la Generalitat i els regants sempre han seguit allò que ha dit la comissió tècnica i que, per tant, reclamarà l'arribada dels 19 hectòmetres cúbics per a consum humà i agrícola que havia autoritzat la mateixa comissió.

Regs de Llevant: "És una agressió cap a l'agricultura d'Alacant"

La gerent de Regs de Llevant, Belén Castellano, ha lamentat en Les notícies del matí la decisió del Ministeri. "Ací no fabriquem armes; la nostra agricultura és sostenible, aporta riquesa i llocs de treball", ha assegurat. Castellano ha afirmat que s'ha fet una "agressió" cap a l'agricultura d'Alacant i s'ha deixat els llauradors en una posició molt complicada. "És una decisió que no té sentit", comenta, afegint que l'estat del Mar Menor és responsabilitat de la inacció de l'administració des de fa dècades, no dels regants alacantins.

En aquest sentit, la gerent ha avançat que, a més de la marxa reivindicativa, els agradaria poder conéixer de primera mà l'explicació de la delegació del govern, per a saber en major profunditat els motius de la decisió. Així mateix, ha apuntat que s'estudiaran altres mesures de seguiment de la situació.

També et pot interessar

stats