Es redueix per primera vegada el nombre d’homes fumadors

L’Organització Mundial de la Salut registra vora 14 milions de xiquetes i 29 milions de xiquets fumadors el 2018.

Cau per primera vegada el consum mundial de tabac entre els homes
Cau per primera vegada el consum mundial de tabac entre els homes / Unsplash

Es redueix el número d’homes fumadors per primera vegada des que es tenen registres, una tendència que van iniciar les dones el 2018. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha presentat aquest dijous un nou informe sobre les tendències mundials del consum de tabac, en el qual projecta que l’any vinent hi haurà 10 milions menys de fumadors respecte a les dades de fa dos anys, i se'n restaran 27 milions més el 2025.

“La disminució del consum de tabac entre els homes marca un punt d’inflexió en la lluita contra el tabac”, ha assenyalat Tedros Adhanom, director general de l’organització, que assenyala directament com a impulsors d’aquesta disminució els governs, amb les seues normes cada vegada “més dures” contra la indústria del tabac.

L’informe Prevalença del consum de tabac 2000-2025 mostra que les últimes dues dècades ha disminuït el consum general de tabac, de 1.397 mil milions en 2000 a 1.337 mil milions el 2018. Això ha sigut impulsat, en gran part, gràcies al nombre de dones que han abandonat aquests productes, amb una caiguda que se situa al voltant de 100 milions. Durant el mateix període, el consum de tabac entre els homes va augmentar uns 40 milions, però la caiguda d’aquest últim any convida a pronosticar, segons l’OMS, que el 2025 en seran 5 milions menys.

Al voltant del 60% dels països han experimentat una disminució en el consum de tabac des de 2010 però, malgrat aquests avanços, el progrés en el compliment de l’objectiu global establit pels governs per a reduir el consum de tabac en un 30% el 2025 segueix lluny. Segons el progrés actual, només 32 països estan en vies d’aconseguir aquesta fita i es calcula que la resta aconseguirà una reducció de vora el 23%. I una altra revelació colpidora són les dades del consum de tabac en xiquets d’entre 13 i 15 anys, ja que s’han registrat 14 milions de xiquetes i 29 milions de xiquets fumadors el 2018.

Europa avança lentament

L’informe mostra que el major progrés s’està aconseguint en països de baixos i mitjans ingressos. Així, Europa és la regió que avança més lentament en la reducció del consum de tabac, sobretot entre les dones.

La regió del sud-est asiàtic de l’OMS té les taxes més altes de consum de tabac, de més del 45% d’homes i dones de 15 anys o més, però es projecta que la tendència disminuirà ràpidament a nivells similars observats a les regions d’Europa i el Pacífic occidental de vora el 25% per a 2025. En el continent americà, en canvi, quinze països estan en camí d’aconseguir l’objectiu de reducció del consum de tabac del 30% per a 2030, la qual cosa el converteix en el millor complidor de les sis regions de l’OMS.

Més de 8 milions de persones moren a l’any

Cada any, segons l’organització internacional, més de 8 milions de persones moren pel consum de tabac. Més de 7 milions d’aquestes morts són per consum directe de tabac, mentre que es calcula que vora 1,2 milions són no fumadors exposats al fum dels altres.

Davant d'aquesta situació, s’aposta per la pujada d’impostos al tabac. “No sols ajuden a reduir el consum de tabac i els costos d’atenció mèdica, sinó que també representen un flux d’ingressos per a finançar el desenvolupament en molts països”, ha apuntat Adhanom.

També et pot interessar

stats