Recuperen restes de 29 persones afusellades en el primer mes d'excavació de la fossa 112 de Paterna

L'equip que hi treballa espera trobar dues saques amb 50 cossos cadascuna.

El director arqueològic, Miguel Mezquida, abans de començar les excavacions en la fossa 112
El director arqueològic, Miguel Mezquida, abans de començar les excavacions en la fossa 112 / Aurora Mora

Les excavacions dutes a terme a la fossa comuna 112 del cementeri de Paterna, que compleixen un mes, han permés recuperar un total de 29 cossos de víctimes de la repressió franquista. D'aquests, 14 ja han sigut completament exhumats i estan preparats perquè a Madrid se'ls sotmeta a una anàlisi antropològica i genètica que en facilitarà la identificació. 

Segons informa ArqueoAntro, l'empresa encarregada de les tasques d'exhumació, actualment es treballa a uns dos metres de profunditat en l'exhumació de vora 15 cossos, que ja estan a la vista. La majoria dels cadàvers presenta diversos impactes de bala, tal com ha detallat l'antropòleg Javier Iglesias. 

Les exhumacions van començar el passat 20 d'agost i l'equip d'experts i expertes espera trobar dues saques amb 50 cossos cadascuna de persones afusellades durant la repressió franquista. La majoria procedeixen de pobles de les comarques de la Safor i les Riberes, i d'altres localitats com ara Manises, Torrent, Paterna, Puçol, Silla, Sagunt, Alaquàs o Beniparrell. 

Precisament aquest dimecres, el Govern d'Espanya i les comunitats autònomes han acordat actualitzar el mapa de fosses de víctimes de la Guerra Civil i del franquisme per a dissenyar un pla d’exhumacions a tot l'Estat

82 cossos a la fossa 128

D'altra banda, les excavacions de la fossa 128, que van iniciar-se mesos abans i que ja han arribat als sis metres de profunditat, han permés exhumar 82 cossos d'un total estimat de 132. L'antropòleg Javier Iglesias ha explicat que els treballs estan sent costosos "per l'estat de conservació dels ossos" causat per la humitat de la fossa. 

També et pot interessar

stats