Les recomanacions de Sanitat per a evitar contagis en reunions amb amics i familiars

No menjar de la paella directament, identificar els gots o que només pare taula una persona són algunes.

Un grup de persones es reuneix en un restaurant
Un grup de persones es reuneix en un restaurant / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat ha emés una sèrie de recomanacions amb vista a evitar els contagis de Covid-19 en les reunions que es mantenen tant en l'àmbit social com familiar. Aquest tipus de trobades vinculades amb l'àmbit social i l'oci són, segons les últimes dades proporcionades pel departament encapçalat per Ana Barceló, l'origen del 48% dels brots que s'han detectat en la nova normalitat.

La Generalitat ha reconegut que no existeix una eina que permeta prohibir aquestes reunions perquè el marc legal impedeix limitar aquest dret. Per això, Sanitat ha llançat aquesta guia orientada a previndre contagis i perquè les trobades amb familiars i amics es desenvolupen de la manera més segura possible.

1. Preparació de la reunió

El primer pas d'una trobada amb amics o familiars ha de parar atenció principalment al lloc de reunió i la distribució dels convidats. Les recomanacions es divideixen en cinc punts:

  • Intentar reunir-se a l'aire lliure en terrasses i en grups xicotets.
  • Calcular les distàncies de seguretat a l'hora de col·locar la gent a taula.
  • Reforçar la neteja i ventilació de les zones comunes, mobiliari i banys.
  • Preparar gel hidroalcohòlic a la vista per a qui necessite utilitzar-lo.
  • No allargar les reunions innecessàriament.

2. En el lloc de trobada

Una vegada els convidats han arribat, és imprescindible realitzar unes tasques i evitar fer-ne unes altres per a previndre les infeccions entre els participants.

  • Evitar contactes, abraçades i besades.
  • Rentar-se les mans amb freqüència i tindre a mà gel hidroalcohòlic.
  • No llevar-se la mascareta excepte per a menjar o beure o qualsevol altre acte imprescindible.
  • Si et lleves la mascareta, guardar-la en una bossa i renta’t les mans abans i després de fer-ho.
  • En el bany, renta't les mans abans i després d'utilitzar-lo.

3. A taula

Encara que parega mentida, és molt important que quan els comensals estiguen asseguts a taula es prenguen unes mesures que, en molts casos, van contra les convencions socials i tradicions:

  • Només una de les persones ha de parar taula sempre rentant-se les mans abans de fer-ho.
  • Els plats han de servir-se individualment i només una persona ha de ser l'encarregada de servir el menjar o l'aigua.
  • No compartir plats amb altres comensals ni menjar directament del recipient on està el menjar, com poden ser les paelles o ensalades.
  • A l'hora de retirar els plats, que ho faça només una persona o que cadascú retire els seus utensilis.

També et pot interessar

stats