Les recomanacions dels experts per a superar amb èxit la PAU

La convocatòria de les Proves d'Accés a la Universitat comencen a Madrid, Cantàbria, Múrcia i La Rioja. Dimarts serà el torn dels alumnes de la Comunitat Valenciana

Imatge d'arxiu durant un examen de l'EBAU a València
Imatge d'arxiu durant un examen de les PAU a València / Rober Solsona (Europa Press)

Expertes en educació han oferit diferents recomanacions sobre com han d'abordar els alumnes les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) d'aquest 2023, que comencen aquest dilluns a Espanya. Els estudiants de Cantàbria, Madrid, Múrcia i La Rioja seran els primers que s'examinaran. Dimarts serà el torn dels alumnes de la Comunitat Valenciana.

Juana María Sánchez, del Servei d'Orientació Universitària de la Universitat CEU Cardenal Herrera, aconsella descansar i alimentar-se bé, anar al llit prompte el dia anterior i procurar anar descansat per a estar més preparat i pensar amb més claredat. "Alimentar-se bé et donarà energia per a superar les proves", diu.

Per a superar aquesta prova "tan temuda" amb èxit, els alumnes, segons assenyala Sánchez, han de comprovar on s'examinen, en quins centres i en quina aula. Si és possible, l'experta recomana visitar el centre amb antelació, perquè l'estudiant se senta "més segur i més tranquil". "Sigues puntual, alça't amb temps el dia de l'examen, desdejuna't tranquil·lament i acudeix amb almenys mitja hora d'antelació", recomana.

Sigues puntual, alça't amb temps el dia de l'examen, desdejuna't tranquil·lament i acudeix amb almenys mitja hora d'antelació.

Amb l'objectiu d'evitar "qualsevol moment de nervis i angoixa", Sánchez posa l'accent en la importància d'organitzar el dia abans de l'examen tot el necessari: bolígrafs, calculadora, diccionari, material tècnic i DNI.

Els alumnes que es vagen a presentar a la prova d'accés a la Universitat, l'antiga selectivitat, han de confiar en la seua capacitat, deixar a un costat els pensaments negatius, concentrar-se en l'examen i escoltar bé les instruccions del tribunal, que donarà pautes per a realitzar l'avaluació correctament.

Llegir bé les preguntes de l'examen i subratllar les paraules clau

L'experta proposa als joves que "lligen bé" les preguntes de l'examen i que subratllen les paraules clau per a així poder "anar millor a les respostes".

També incideix en el fet que han de fer una "bona presentació" de l'exercici, estructurant bé les preguntes, sense cometre faltes d'ortografia i procurant que el paper "estiga net i que done gust corregir-lo", un fet que "ajudarà molt a millorar la puntuació".

Organitzar bé el temps per a poder repartir-lo entre les diferents preguntes, començant per les més senzilles; controlar els nervis, "respirant profundament abans de cada examen per a reduir l'ansietat"; o evitar els rogles de companys abans de cada prova per a "anar més tranquil", són un altre dels consells que ofereix la professional de la Universitat CEU Cardenal Herrera. "Si et quedes en blanc, passa a la següent pregunta i quan et sentes més calmat, reprén-la", conclou.

Consells davant la preocupació, l'ansietat i l'estrés per la prova

Davant de la "preocupació, ansietat i estrés" que pot generar en els joves enfrontar-se a aquesta prova, la professora de batxillerat del Col·legi Europeu de Madrid, María José Lirola Moreno, adverteix que "preparar un examen el dia abans no és mai una bona idea". Així, defén que cal començar a organitzar-se "tan prompte com siga possible" i aprofitar "tot el temps disponible".

La docent també advoca per elaborar un calendari d'estudis "realista, que es puga complir, establint miniobjectius diaris". També identificar la millor estratègia d'aprenentatge a través de la vista, l'oïda o la lectura, disposar d'un espai per a estudiar "tranquil, amb molta il·luminació i on no hi haja soroll", o utilitzar tècniques d'estudis eficients per a "optimitzar el temps, abastar més contingut i respectar el temps de descans".

Així mateix, destaca que els alumnes ha d'aprofitar les noves tecnologies, emprant aplicacions que serveixen per a evitar distraccions amb el mòbil, gestionar les tasques o trobar informació addicional de confiança.

Per a la professora, és important que els alumnes s'envolten amb persones "amb les mateixes ganes d'aprendre". Així, proposa que formen un grup d'estudis amb companys que estiguen preparant les PAU: "Treballar en equip permetrà compartir coneixements, resoldre dubtes i mantindre't motivat".

Amb la finalitat que els alumnes es familiaritzen amb el format i l'estil de la prova, la docent recomana que practiquen amb exàmens d'altres anys per a "entendre les preguntes i augmentar el temps de resposta": "I si tens sort, fins i tot pot ser que es repetisca algun exercici d'anys passats".

"Mantingues la calma, al final, és un examen més en la vida. Per això, és rellevant respirar profund, evitar atabalar-te i prendre't el temps per a descansar i alleugerir la ment de tants pensaments", puntualitza.

També et pot interessar

stats