Reclamen la judicialització de les exhumacions de la fossa 112 de Paterna

L'Associació de Familiars de les Víctimes del Franquisme de la fossa 112 ha entregat la denúncia al jutjat de Paterna.

El director arqueològic, Miguel Mezquida, abans de començar les excavacions en la fossa 112
El director arqueològic, Miguel Mezquida, abans de començar les excavacions en la fossa 112 / Aurora Mora

L'equip que excava la fossa 112 del cementeri de Paterna ha trobat quatre cranis amb signes de violència, una prova necessària per a poder presentar la denúncia davant la justícia i judicialitzar les exhumacions. Segons explica Javier Iglesias, director antropòleg de la Societat Científica ArqueoAntro, "els quatre cranis presenten les fractures típiques d'un impacte per projectil".

L'Associació de Familiars de les Víctimes del Franquisme de la Fossa 112 han entregat la denúncia al jutjat de Paterna per a reclamar justícia. El seu objectiu és que s'òbriga una investigació, com en qualsevol crim, i se n'aclarisquen les responsabilitats. A més, volen continuar els treballs d'exhumació i que siga l'Estat qui es faça càrrec de tot el procés d'exhumació i d'identificació dels cossos.

Ara, el jutjat de Paterna haurà d'enviar una comissió judicial amb un metge forense al cementeri per tal de determinar si el cas té recorregut judicial. Segons han explicat els denunciants, per l'experiència que tenen en casos semblants, d'ací a uns dies el jutjat podria resoldre i sobreseure el cas. Però destaquen que "com les lleis són interpretables" continuaran reclamant que estos afusellaments siguen considerats crims de lesa humanitat i no prescriguen.

"Al cementeri de Paterna, al paredón de España, hi ha 2.238 afusellats pel règim franquista. Són crims de lesa humanitat, volem que estos crims no prescriguen, que es canvie la llei i que estos assassinats no queden en l'oblit. Volem justícia i donar una sepultura digna als nostres morts", afirma Carmen Gómez, presidenta de l'Associació de Familiars de les Víctimes del Franquisme de la fossa 112.

Els equips que estan treballant en l'exhumació de la fossa 112 esperen trobar un centenar de persones afusellades al novembre i desembre del 1939. Tot i que el procés d'exhumació i d'identificació dels cadàvers pot allargar-se fins a dos anys, els parents de les víctimes de les comarques de la Safor, del Camp de Morvedre, la Ribera i l'Horta de València creuen que han fet un gran pas endavant i veuen més prop el moment de poder donar una sepultura digna als seus morts. Tot i això, asseguren que continuaran demanant justícia.

També et pot interessar

stats