La recepta contra el tabac: continuar apujant el preu per a abaixar el consum

Un estudi constata l'efecte dissuasori del cost i reclama aproximar els preus d'Espanya a la mitjana de la UE.

Imatge d'arxiu d'una dona fumant amb un cigar
Imatge d'arxiu d'una dona fumant amb un cigar / Антон Воробьев (Unsplash)

Un estudi que han elaborat sis metges i investigadors del Consell Assessor sobre Tabaquisme a Catalunya demana augmentar la càrrega impositiva del tabac perquè la pujada de preu afavorisca una major reducció del consum i situe Espanya "en la mitjana dels països líders en control del tabac".

L'estudi, que publica la Revista Espanyola de Salut Pública" assenyala que l'increment del preu del tabac és "la mesura que té major impacte en la reducció de la seua prevalença, especialment entre les classes més desfavorides". Així mateix, proposa regular un preu mínim que s'acoste al context europeu, és a dir, que siga més car. 

El grup d'experts també es mostra a favor de regular de manera més estricta la publicitat del tabac en general, i dels cigarrets electrònics i les pipes d'aigua en particular, per a dissuadir del consum entre la població més jove. A pesar de constatar una reducció en els últims anys de la proporció de d'adolescents que fumen cada dia, l'estudi alerta d'un repunt en el consum ocasional.

Les dades de l'anàlisi mostren un descens general de l'epidèmia de tabaquisme a Espanya en els darrers quaranta anys, tant en homes com en dones, encara que la mortaldat atribuïble a l'addicció, que disminueix entre els homes, continua pujant entre les dones.

Per a motivar l'abandó del consum entre la població adulta, els experts recomanen "desnormalitzar el consum" i "estendre la percepció que fumar és cada vegada menys freqüent". Segons els autors de l'estudi, els consells dels professionals sanitaris en aquest sentit tenen un efecte dissuasori cap al tabac en el 5% dels pacients. 

També et pot interessar

stats