Rallo: “Necessitem la llei de desconnexió digital perquè una realitat social ho demana”

L'exdirector de l'Agència de Protecció de Dades afirma que la nova llei garantirà nous drets als treballadors.

L'exdirector de l'Agència de Protecció de Dades afirma que la nova llei garantirà nous drets als treballadors
L'exdirector de l'Agència de Protecció de Dades afirma que la nova llei garantirà nous drets als treballadors / Efe

Una llei regularà per primera vegada a Espanya el dret a la desconnexió digital en el treball. En Les notícies del migdia hem entrevistat Artemi Rallo, exdirector de l'Agència de Protecció de Dades i exdiputat socialista per Castelló. El text inicial d'aquesta iniciativa incorpora les seues aportacions.

“Espanya necessita una llei d'aquestes característiques perquè hi ha una realitat social que ho demana. El món digital està afectant molts aspectes de la vida social i el dret no pot anar per darrere d'aquesta realitat”, ha assegurat Rallo.

França va aprovar una llei semblant en 2017. “Les relacions personals, familiars i socials estan molt afectades per l'ús, quasi abusiu, de la telefonia derivada especialment de l'àmbit laboral. Per tant, aquesta llei sembla una conquista social que pocs països en el món han començat a afrontar”, ha afirmat Rallo.

Un nou dret per als treballadors i treballadores

La nova normativa de Protecció de Dades garantirà drets com la conciliació de la vida personal i familiar, la intimitat personal i la desconnexió digital del treballador fora del seu horari laboral com períodes de descans o de vacances. Rallo ha afirmat que, amb el nou dret legalment reconegut, els treballadors estaran exempts d'haver d'utilitzar els dispositius digitals fora del lloc de treball.

“La plasmació de la llei és clara i contundent. Hi ha un dret legalment reconegut als treballadors perquè puguen estar exempts d'haver d'utilitzar aquests dispositius digitals fora del lloc de treball. Per tant, és un dret que poden fer valdre”, ha assegurat Rallo.

En qualsevol cas, Artemi Rallo ha destacat que la norma remetrà en bona mesura a un acord entre empresaris i treballadors per a materialitzar aquest dret. “És evident que no tots els àmbits laborals són iguals i s'haurà de tindre en compte la naturalesa i l'objecte d'un lloc de treball per a poder garantir-lo d'una forma o altra”, ha afirmat l'exdirector de l'Agència de Protecció de Dades.

Empresaris i sindicats tindran l'obligació de fer valdre el nou dret

Artemi Rallo també ha fet referència al mercat laboral espanyol. “Hi ha molta precarietat i temporalitat. Això fa que els treballadors estiguen en una situació de debilitat a l'hora de fer valdre els seus drets en general i, en particular, un dret nou com pot ser aquest”.

Més allà de les situacions particulars, “els empresaris saben que tindran l'obligació de garantir aquest dret i els sindicats tindran també l'obligació de fer-lo valdre”, ha assegurat Rallo.

També et pot interessar

stats