Quines són les errades més habituals de la vacunació als dos mesos d'iniciar-la?

Els professionals de l’Institute for Safe Medication Practices dels Estats Units ha recollit les més freqüents.

Un sanitari extrau una dosi de la vacuna contra el coronavirus al Brasil
Un sanitari extrau una dosi de la vacuna contra el coronavirus al Brasil / Efe

Quasi dos mesos després que s’administrara la primera vacuna contra la Covid-19 als Estats Units i que progressivament s’inoculara a col·lectius específics de tot Europa, la vacunació no ha estat exempta d’errades. Algunes d’elles les han recopilat els professionals de l’Institute for Safe Medication Practices dels Estats Units. Entre les més destacades, citen les següents:

- Errors a l’hora de diluir la vacuna de Pfizer/BioNTech, donat que s’ha de diluir el contingut del vial en el sèrum fisiològic. A Alemanya huit sanitaris van rebre un vial complet, sense diluir, encara que cap d’ells va manifestar un resultat desfavorable, mentre que a Israel un farmacèutic va rebre una dosi quàdruple. En aquest cas, tampoc no va presentar efectes secundaris.

- En el cas de 44 persones majors de 77 anys, se’ls va administrar un fàrmac, Casirivimab, en lloc de la vacuna de Moderna en confondre’s la caixa d’aquest medicament amb els vials de la vacuna.

- Malbaratament de dosis. Els professionals de l’Institute for Safe Medication Practices assenyalen que és una de les errades més freqüents a l’hora d’administrar les vacunes, perquè es manipulen mal les xeringues i no s’aprofita tot el contingut del viral. Però, sorprenentment, una altra de les raons per les quals es llancen a perdre dosis, segons recull l’institut americà és perquè els pacients citats no van acudir, perquè es va perdre la citació als destinataris o perquè no “es van planificar alternatives” per als vials sobrants.

- Dosis per a destinataris erronis. Es van administrar algunes dosis a pacients menors de l’edat mínima de vacunació, que era de 16 anys per a la de Comirnaty i 18 per als de Moderna.

- Per últim, una de les errades més freqüents és la de la programació de la segona dosis, “en dates fora dels límits recomanats”.

També et pot interessar

stats