Queixes al Síndic de Greuges per l'arrancada dels arbres sans

L'Associació d'Afectats per la ‘Xylella Fastidiosa’ denuncia les mesures adoptades pel Consell i en demana altres “menys agressives”

Queixes al síndic de greuges per l\'arrancada dels arbres sans
Queixes al Síndic de Greuges per l'arrancada dels arbres sans

L'Associació d'Afectats per la Xylella Fastidiosa a Alacant (AXFA) ha presentat una queixa davant del Síndic de Greuges per a denunciar que les mesures que aplica la Conselleria d'Agricultura suposen “l'arrancada de massa arbres sans i la manera de vida i manteniment de la població agrícola”. En un comunicat demanen “aplicar mesures de contenció menys agressives, que suposen només l'arrancada d'arbres infectats” i es pregunten “si s'aprovarà algun tipus d'ajuda o indemnització d'acord amb el problema plantejat”.

Per la seua banda, el director general de la Conselleria d'Agricultura, Roger Llanes, ha remés diversos escrits al Síndic per a justificar les mesures que aplica el seu departament i al·lega que s'han de complir obligatòriament, segons la Decisió d'execució 2015/789 de la Comissió, de 18 de maig. Així mateix, la Conselleria adverteix en l'escrit que “l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària ha publicat una actualització de la seua anàlisi en les conclusions, de la qual destaca que no es coneix cura per a les plantes infectades", i per això és important aplicar mesures de control que previnguen la dispersió de la plaga.

Llanes ha recordat que la conselleria ha convocat ajudes “per a l'erradicació i control del bacteri per 2,35 milions el 2018 i 2,2 milions el 2019”, unes ajudes que per als afectats no són suficients, ja que, segons han indicat, beneficien principalment el sector planterista i per als productors que pateixen un mal major “suposen una quantitat irrisòria”. Asseguren que l'erradicació dels arbres “100 metres a la redona a partir de l'exemplar infectat no està donant resultats, com demostra el fet que la plaga continua expandint-se”.

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, va assegurar fa unes setmanes que el seu departament durà a la Unió Europea un estudi en què s’especifique com afecta el bacteri a la Comunitat Valenciana per a determinar si es reconsidera la política d’erradicació actual, que en dos anys ha obligat a tallar més de 35.000 arbres.

També et pot interessar

stats