Queda en llibertat el magistrat del Constitucional detingut per violència de gènere

L'alt tribunal demana respectar la presumpció d'innocència després de l'arrest d'un magistrat

El magistrat Fernando Valdés, en una imatge d'arxiu
El magistrat Fernando Valdés, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El magistrat del Tribunal Constitucional Fernando Valdés, detingut per una acusació per presumpta violència de gènere, ha quedat en llibertat després de comparéixer aquest dimarts davant el jutge. Per la seua condició de magistrat en el tribunal de garanties, es troba aforat davant el Tribunal Suprem, fet pel qual només aquest òrgan podrà investigar-lo.

El magistrat va ser detingut a Majadahonda (Madrid) després d’una denúncia interposada per la seua dona. Valdés ha passat unes hores detingut i, després de passar a disposició judicial, la titular del jutjat ha decidit posar-lo en llibertat, encara que amb l'obligació de personar-se davant el jutjat. Una decisió que la jutgessa ha fonamentat en l’estat de salut del magistrat, que té 75 anys, i la situació de la pandèmia.

Per la seua banda, el Tribunal Constitucional ha recordat que mentre continue el procediment judicial que ha d'esclarir els fets, el magistrat “està emparat en el seu dret fonamental a la presumpció d'innocència”.

Recursos a la llei mordassa

llei mordassa

El jutge Fernando Valdés va ser proposat pel PSOE al Tribunal Constitucional, càrrec al qual va accedir el 2012 i que havia d'haver estat renovat fa un any. Valdés és un dels quatre magistrats, a més de ponent, encarregats d'analitzar els recursos presentats a la llei mordassa.

D'altra banda, aquest magistrat ha participat en la recent sentència dictada pel Constitucional, que exigeix als jutges fer una recerca “suficient i eficaç” abans d'acordar l'arxivament de denúncies per violència de gènere. Així mateix, ha sigut un dels magistrats que va emetre un vot particular contra la decisió del ple del TC d'avalar les presons preventives dels ara ja condemnats pel procés a Catalunya.

També et pot interessar