Quatre nous casos de coronavirus eleven a 48 la xifra d’afectats a la Comunitat Valenciana

Barceló assegura que el protocol de seguiment de l’entorn dels contagiats “està funcionant molt bé”.

Barcelo, en la compareixença d'aquest dilluns
Barcelo, en la compareixença d'aquest dilluns / À Punt

La Conselleria de Sanitat Universal ha diagnosticat aquest dilluns per la vesprada quatre nous pacients amb coronavirus, de manera que la xifra de contagis actius s’eleva a 48 a la Comunitat Valenciana, després dels quatre casos que s'han confirmat al matí.

A aquests cal afegir un pacient que ja ha rebut l'alta mèdica i altre contagiat que va morir el 13 de febrer. La majoria dels nous casos es registren a València i les comarques centrals. Dels pacients diagnosticats, només quinze estan ingressats, la resta evolucionen des del seu domicili, segons ha detallat aquest migdia la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló.

Dels quatre nous casos, dos s’han diagnosticat des de centres hospitalaris de les comarques centrals. Es tracta d'un home que suposa un cas importat i una altra dona que ha tingut contacte amb un diagnosticat prèviament. A les comarques del nord s’ha diagnosticat la presència del Covid-19 a una dona, mentre que a les del sud únicament s’ha detectat un nou cas, també per contacte amb un pacient diagnosticat.

En opinió d’Ana Barceló, el protocol establit per a fer el seguiment a les persones que estat en contacte amb els pacients afectats “està funcionant molt bé”, perquè està permetent seguir l’evolució del virus en els entorns, la qual cosa facilita la gestió sanitària.

La titular de Sanitat Universal, d’altra banda, ha detallat que s’han practicat 1.334 proves en els centres sanitaris de la Comunitat Valenciana que han donat negatiu.

Pel que fa al número habilitat per a atendre dubtes relatius a aquest virus sorgit a la Xina, ha rebut 7.769 telefonades, però només el 5% estaven referides a símptomes susceptibles de presentar el coronavirus.

La situació no és extrapolable

Quant a la possibilitat d’adoptar mesures durant la setmana fallera, la consellera de Salut Universal ha recalcat que “no hi ha cap criteri que indique que s’han de suspendre les Falles”. Pel que fa a les mesures d’altres autonomies pròximes, com el País Basc, que ha anunciat el tancament de les escoles, Barceló ha indicat que “ni la situació d’Itàlia, ni la d’altres comunitats autònomes són extrapolables a la Comunitat Valenciana”. “A més cada comunitat consensua amb el Ministeri de Sanitat les mesures que adopta” en funció de la situació del seu territori, ha afegit.

Així mateix, la consellera ha confirmat que els jugadors de l’Atalanta s’han sotmés als controls sanitaris a Itàlia i que el seu seguiment a Espanya és competència de Sanitat Exterior, dependent del Ministeri. Ana Barceló ha reiterat que la idea de jugar el partit entre el València i l’Atalanta a porta tancada té el vistiplau del Ministeri i s’ha adoptat fonamentant-se en criteris “tècnics i científics” de l’evolució del virus.

També et pot interessar

stats