Quatre mesos de cerca a Zaldibar sense trobar els dos desapareguts

La solsida ha tornat a l'arena política, tant per la investigació que obrirà la Comissió Europea com per la precampanya electoral.

Quatre mesos de cerca a Zaldibar sense trobar els dos desapareguts
Quatre mesos de cerca a Zaldibar sense trobar els dos desapareguts

La cerca d'Alberto Sololuze i Joaquín Beltrán a l'abocador de Zaldibar (Biscaia) continua quan es compleixen quatre mesos des de la solsida que els va costar la vida, un cas que en l'últim mes ha arribat a la Comissió Europea.

El comissari europeu de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius, va apuntar el 13 de maig en una contestació a preguntes d'eurodiputats del PP i Cs a "importants deficiències" en l'abocador i va assegurar que examinaria el cas donada "la seua gravetat".

El govern basc va criticar aquestes declaracions per haver donat per bona la versió dels eurodiputats i no haver-lo consultat, encara que va enviar una carta a Brussel·les en la qual li oferia la seua col·laboració.

Mentre es delimita el lloc de cerca dels dos cossos, Zaldibar ha tornat a l'arena política, no només per la investigació que obrirà la Comissió Europea, sinó, sobretot, per la precampanya electoral basca.

Tot i que el lehendakari, Iñigo Urkullu, va demanar disculpes per les errades en la gestió de l'assolament de l'abocador, els partits de l’oposició consideren que el govern basc no ha fet autocrítica. En aquesta línia, la candidata d’EH Bildu a la lehendakaritza, Maddalen Iriarte, denuncia que no s’haja destituït cap responsable polític.

La declaració de l'estat d'alarma va fer que s'alentiren els treballs en l'abocador, però quinze dies després es va autoritzar que seguiren a ple rendiment. Actualment dotze màquines i més de cent persones busquen diàriament els cossos d'Alberto i Joaquín.

Aquest dissabte se celebren mobilitzacions a Zaldibar i altres localitats pròximes a l'abocador organitzades per la plataforma popular Zaldibar Argitu. El so de sirenes ha iniciat la primera protesta del dia, en la qual centenars de manifestants han marxat mantenint les distàncies de seguretat i amb mascaretes darrere d'una pancarta en la qual es demanen responsabilitats.

També et pot interessar

stats