Quatre exdirectius de l'institut Tecnològic d'Òptica i un empresari s'enfronten a vora dos anys de presó per estafar al Servef

Segons la Fiscalia, s'haurien falsificat factures per lloguer d'equips o altres serveis que no es prestaven en realitat

oficina servef
Oficina de Labora, antic Servef (arxiu)

Quatre exdirectius de l'Institut Tecnològic d'Òptica, Color i Imatge (Aido) i un empresari s'enfronten a un any i deu mesos de presó per un delicte continuat de falsedat, i quatre anys més d'inhabilitació, per estafa al Servei Valencià d'Ocupació i Formació (Servef), l'agència pública d'ocupació i formació autonòmica, precedent de l'actual Labora. En concret, els exdirectius són un exdirector i un exsubdirector de l'institut, així com un antic responsable de l'àrea de formació, i l'anterior cap del departament de control.

En l'inici del judici contra ells en l'Audiència de València, tant la Fiscalia com l'Advocacia de la Generalitat, que exerceix l'acusació particular, han demanat per a cadascun d'ells una multa de 9.600 euros i la devolució dels prop de 150.000 euros obtinguts en subvencions per a formació entre els anys 2013 i 2014, més els interessos legals.

Els fons públics provenien del Servef i degueren ser destinats a cursos de reinserció laboral i finançats per la Unió Europea en Aido, que actua com una entitat privada sense ànim de lucre amb seu a la ciutat de Paterna. El va crear la Generalitat a través de l'Institut de la Mitjana i Xicoteta Indústria Valenciana (Impiva) el 1983.

Els fets van ocórrer entre els anys 2009 i 2014 i van consistir, segons la Fiscalia, en la falsificació de factures a través d'un altre institut, per lloguer d'equips o altres serveis que no es prestaven en realitat. D'esta manera, es justificaven indegudament les subvencions rebudes, segons sosté el Ministeri Públic en el seu escrit de conclusions provisionals, que xifra el frau en quasi 150.000 euros i sol·licita per això una indemnització per al Servef per esta quantia, més els interessos.

Les defenses demanen la nul·litat del juí

L'inici del juí ha estat marcat per les diverses peticions de nul·litat formulades per les defenses, que han al·legat no haver rebut de manera correcta la documentació obrant en la causa i que han advertit que, inicialment, l'acusació es va formular per frau de subvencions i posteriorment va canviar a estafa. Després d'un recés, la sala ha rebutjat totes estes al·legacions.

Tampoc ha advertit cap motiu de nul·litat o indefensió en el procés de trasllat de les actuacions a les parts, que van tindre "perfecte accés", segons el parer de la presidenta del tribunal.

La vista continuarà este dimarts amb la declaració de testimonis, ja que la dels acusats es produirà en la part final de juí, segons s'ha acordat en la primera sessió de la vista.

També et pot interessar

stats