Quatre de cada deu treballadors tenen ocupacions precàries

La UGT exigeix derogar la reforma laboral de 2012 perquè només un 65% de treballadors tenen un contracte indefinit a jornada completa.

Una cambrera serveix una cervesa en un bar
Una cambrera serveix una cervesa en un bar / Eduardo Parra (Europa Press)

Només 65 de cada 100 treballadors i treballadores tenen un contracte indefinit a jornada completa, mentre que els altres 35 afronten una “situació de precarietat”, segons un estudi del sindicat UGT.

Dins del grup de persones que viuen una situació d’inseguretat al treball, 20 estan contractats de forma temporal a jornada completa, 8 han firmat un contracte a jornada parcial indefinida i 7 es troben en el que el sindicat defineix com a “situació de precarietat laboral extrema” perquè suporten un contracte temporal a jornada parcial.

El sindicat denuncia que, encara que la temporalitat i la parcialitat involuntària estan molt esteses en el mercat laboral espanyol, són les dones i els estrangers amb doble nacionalitat els que les pateixen en major mesura. Així, de cada 100 dones, només 58 tenen una ocupació indefinida i a jornada completa i 9 de cada 100 pateixen temporalitat i parcialitat al mateix temps, en contrast amb la proporció masculina –4 de cada 100–.

Per nacionalitat, el 6% dels espanyols tenen una ocupació precària, enfront de l’11% que registren els treballadors amb doble nacionalitat. Dels espanyols de naixement, 67 de cada 100 posseeixen una ocupació estable, en contrast amb el 51% dels estrangers.

“La temporalitat en l’ocupació ha sigut i continua sent un dels trets característics del mercat laboral espanyol. La parcialitat, en canvi, és un fenomen més recent que es veu impulsat per la reforma laboral de 2012”, adverteix la UGT. El sindicat explica que la precarietat i la inestabilitat laboral afecta en major mesura les comunitats autònomes amb menys recursos i més afectades per les activitats estacionals, amb una rellevància escassa de les activitats industrials.

Derogar la reforma laboral de 2012

Malgrat els bons resultats que per a la UGT ha tingut fins ara el Pla Director per un Treball Digne, consideren que la situació és “crítica” i que es necessita un canvi en les polítiques de regulació per a millorar la qualitat de l’ocupació. “La situació de precarietat és generalitzada i només podrà revertir-se si es deroga la reforma laboral de 2012, com a pas previ a una reforma de més importància”, subratllen en un comunicat, una mesura que s’emmarca dins del recent acord de govern entre el PSOE i Podem. A més, demanen eliminar les contractacions temporals i parcials fraudulentes, perseguir les hores extraordinàries no pagades i impulsar la contractació indefinida i a jornada completa.

També et pot interessar

stats