Quatre condemnats a València en la segona sentència a Espanya per planejar un trasplantament il·legal

L'Audiència Provincial de València imposa dos anys de presó als organitzadors de la intervenció i un per al receptor del fetge.

Trasplantament d'òrgans, en una imatge d'arxiu
Trasplantament d'òrgans, en una imatge d'arxiu / Efe

L'Audiència Provincial de València ha dictat aquest dilluns la segona sentència a Espanya per un delicte de promoció d'un trasplantament il·legal d'òrgans. Condemna a dos anys de presó tres homes libanesos per haver oferit diners i treball a persones sense recursos perquè donaren part del seu fetge, i a un any de presó el receptor, un milionari libanés, que va ser finalment trasplantat amb part del fetge del seu fill. 

La petició inicial de la Fiscalia era de tres anys de presó per al malalt i set anys per a altres quatre acusats, si bé abans del juí hi ha hagut un acord entre les parts i s'ha reduït tant la petició de condemna com la xifra de condemnats, després de la lliure absolució d'un d'ells.

Els fets es remunten a abril de 2013, quan el malalt va contactar amb dos nebots que vivien a Espanya i regentaven una empresa a Novelda perquè trobaren un donant viu, "sabedor del prestigi d'aquesta cirurgia al nostre país", segons relata la Fiscalia en el seu escrit d'acusació.

Tant els nebots com el fill del malalt i un altre compatriota libanés van començar les gestions per a "la materialització d'aquest trasplantament, amb evident incompliment de la legislació espanyola relativa a la donació d'òrgans entre vius", agrega l'acusació pública.

Una xarxa per a buscar un fetge compatible

Els acusats van conformar una xarxa il·legal per a buscar un fetge compatible amb el malalt, que va arribar a tindre huit candidats per al trasplantament, que eren "especialment vulnerables tant per la seua procedència com per la seua penúria econòmica" i a alguns d'ells els van pagar les proves en diferents clíniques.

Malgrat els esforços, no van trobar cap persona que en volguera assumir el risc o que fora admesa com a possible donant a l'Hospital Clínic de Barcelona. A banda, els professionals del centre hospitalari van detectar irregularitats en el procés. Finalment, el fill del malalt, va ser avaluat a Espanya i, veient que era possible el trasplantament, es va realitzar l'agost de 2013. La denúncia d'una ONG en va permetre la detenció fa 4 anys.

També et pot interessar

stats