Quatre centres mèdics valencians estudien l'eficàcia d'un fàrmac en pacients de càncer de mama avançat

L'Hospital Arnau de Vilanova, l'Incliva de l'Hospital Clínic, Quirón i l'Hospital General participen en aquest assaig, que es desenvoluparà en 26 hospitals de quatre països

Prova de detecció de càncer de mama
Prova de diagnòstic de càncer de mama / À Punt NTC

Quatre centres mèdics valencians participen en nou assaig clínic per a tractar pacients amb càncer de mama localment avançat i inoperable o amb metàstasi. Els centres són l'Hospital Arnau de Vilanova, l'Institut d'Investigació Sanitària (Incliva) de l'Hospital Clínic, Quirón i l'Hospital General, tots hospitals de València. L'assaig és dirigit pel doctor Antonio Llombart, de l'hospital Arnau de Vilanova.

L'estudi es denomina Abigail i es troba en fase de reclutament de pacients i es desenvoluparà en 26 hospitals d'Espanya, Portugal, França i Itàlia. L'objectiu és comparar els efectes del nou tractament en contrast amb la quimioteràpia (paclitaxel). El fàrmac usat és l'abemaciclib, i s'administra en combinació amb teràpia endocrina en pacients amb càncer de mama amb metàstasi. En total, participaran 160 pacients.

L'estudi, impulsat per la companya d'investigació independent en oncologia Medsir, pretén “comparar l'eficàcia d'abemaciclib (un fàrmac que bloqueja l'activitat de les proteïnes CDK4 i CDK6, implicades en la divisió de les cèl·lules cancerígenes) en combinació amb teràpia endocrina (letrozol o fulvestrant), amb un cicle curt de quimioteràpia, com a tractament de primera línia en aquesta mena de pacients”, explica en un comunicat Maite Martínez, investigadora del Grup en Biologia en Càncer de Mama d'Incliva i investigadora principal de l'assaig a l'Hospital Clínic de València, on és oncòloga.

L'avaluació de l'eficàcia del fàrmac serà mesurada per la taxa de resposta objectiva a les 12 setmanes. Els 160 pacients seran distribuïts aleatòriament en dos grups, un dels quals rebrà abemaciclib amb teràpia endocrina i un altre, 3 cicles de quimioteràpia amb paclitaxel. Una vegada finalitzats els cicles amb quimioteràpia i segons el criteri de l'investigador, el pacient podria començar un tractament amb abemaciclib més teràpia endocrina, o bé seguir amb la pauta de paclitaxel.

Segons explica Vega Iranzo, oncòloga de l'Hospital General de València, les dades disponibles "suggereixen que els pacients amb malaltia més agressiva i amb menor perfil tumoral endocrí sensible podrien obtenir un benefici considerable d'aquesta combinació en el context d'una malaltia avançada".

També et pot interessar

stats