Quatre acusats per l’accident de metro accepten presó i eviten el juí

La presidenta de l’Associació Víctimes del Metro 3 de Juliol, Rosa Garrote, diu que “per fi es fa justícia”.

VÍDEO | Quatre acusats per l’accident de metro accepten presó i eviten el juí

Quatre dels huit acusats per l’accident de metro de València de 2006 han arribat a un acord amb la Fiscalia i l’acusació particular que exerceixen les víctimes per a complir una pena de 22 mesos de presó. No obstant això, cap d’ells ingressaria a la presó perquè la pena quedaria suspesa.

La presidenta de l’Associació Víctimes del Metro 3 de Juliol, Rosa Garrote, ha confirmat aquest acord a Les notícies del matí i ha assegurat que és un pas important, ja que suposa reconéixer que la lluita de tots aquests anys tenia un sentit. “Que quatre de les persones reconeguen la responsabilitat que hi tingueren em sembla molt important; per fi es fa justícia”, ha dit.

Vicente Contreras, Francisco Garcia, Sebastian Argente i Juan José Gimeno han acceptat un any i 10 mesos de presó i inhabilitació per un delicte contra els drets dels treballadors, 43 per homicidi imprudent i 47 per lesions per imprudència, una pena per la qual no entrarien a la presó. L'autoinculpació eximeix de responsabilitat els altres quatre acusats, entre els quals està l'exgerent, Marisa Gracia Gimenez. Així, eviten que aquests quatre acusats vagen al juí, que s’havia de celebrar dilluns

Garrote ha assenyalat que és el que denuncien des del primer dia. “Allò ideal hauria sigut que s’haguera reconegut en el moment, perquè tindria més valor, hauria eixit del cor; però és quasi més important que s’haja reconegut la responsabilitat que la condemna”, ha assegurat. Així mateix, ha matisat que el fet d’admetre la pena “és una estratègia per a assegurar-se una condemna i això no vol dir que les altres quatre persones que no l’han admés queden exculpats, simplement no aniran a juí”.

El pacte implica la retirada de l’acusació per a quatre persones, entre elles l’exgerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, Marisa Gracia. “Només volíem que s’establira eixa responsabilitat per a evitar que torne a passar. Això sí, deixa en evidència l’actuació de la jutgessa del cas tots aquests anys”, ha afirmat.

La Fiscalia reclamava tres anys i set mesos de presó per als huit exdirectius de Ferrocarrils acusats de 43 delictes d'homicidi per imprudència professional greu, així com 37 delictes de lesions. Les acusacions particulars elevaven la pena a quatre anys de presó.  “Aquest reconeixement de culpa posa en valor les nostres demandes durant aquests anys, i també la crítica al PP per no haver reconegut aquesta mala gestió”, ha afegit Garrote.

Puig mostra "respecte absolut" a l'acord

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha expressat el seu "respecte absolut" a l'acord, i ha reiterat el compromís de la Generalitat amb totes les víctimes que van ser "maltractades".

"És obvi que va haver-hi una responsabilitat política i, sobretot, una gestió política extremadament deficient que va afectar el sentit bàsic de la humanitat", ha asseverat.

Oltra: “La veritat és molt reparadora”

D’altra banda, la portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha destacat que “la veritat és molt reparadora” i és el que “sempre” havien reclamat les víctimes. 

Oltra ha ressaltat que és “molt important” escoltar les víctimes dir que estan “satisfetes” amb aquest acord per a escoltar la direcció de Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) “reconéixer la seua responsabilitat” i que les “coses es van fer malament”. 

També et pot interessar

stats